My Dongsaeng. My Oppa. My Noona.

31 October 2010

tips temuduga kerja




Kunkun!!


Tadi dapat satu panggilan telefon.


"Mohd Afif Rashdan? Semalam ada isi borang kerja kosong kan? Esok datang interview pukul 3.00 petang ye? Jumpa dengan saya Encik Khusairi..."


Simple, ringkas, teruja tapi menakutkan. Tak pernah hayat aku pergi temuduga kerja. Dulu pergi temuduga untuk Diploma Masscom pun aku main-main je. Tapi esok kena buat betul-betul sebab sekarang susah nak dapat kerja. Walaupun kerja part-time. Walaupun ada Diploma atau Degree.


Interview | Thanks for the experience even we failed


Maka hari ini menjadi sejarah bila aku search tips interview kat Google. Selama ni aku search benda lain je. Banyak jugak tips-tips yang aku dapat.


Do's...

01. Berpakaian kemas. Jangan terlalu seksi atau terlalu selekeh.
02. Bawa resume. Sebagai rujukan dan tanda anda memang bersedia.
03. Research tentang company. Search kat Google. Dijamin ada.
04. Ceritakan pengalaman. Maksudnya pengalaman kerja, bukan pengalaman putus cinta.
05. Be yourself. Jangan hipokrit berlakon jadi orang lain. Melainkan untuk jawatan pelakon.
06. Be careful. Ceritakan benda-benda baik bekas majikan anda.
07. Be confident. Percaya pada diri dengan harapan dan keyakinan.
08. Duduk dengan betul. Duduk tegak, bersandar dan kaki kat bawah.
09. Berhenti dan berfikir jawapan. Jangan tergesa-gesa.
10. Tanya soalan. Cuti hari apa? Kerja berapa hari seminggu?
11. Biarkan penemuduga mengakhiri perbualan. Anda jangan nak tunjuk hebat.


Dont's...

01. Bersiul. Kalau nak sangat pergi ujibakat, bukan temuduga.
02. Merokok. Jaga imej sebagai pekerja yang bersih.
03. Bercakap perlahan sangat. Dah cakap kat atas, be confident.
04. Membersih tahi kuku. Sila buat benda tu sebelum datang temuduga.
05. Menggunakan bahasa lain. Kalau soalan dalam BM, jangan gatal-gatal nak speaking.
06. Menggoyang kaki. Dah cakap kat atas, duduk dengan betul.
07. Jawab sepatah-sepatah. Orang sedang menemuduga anda, bukan meminang anda.
08. Berpeluh lebih-lebih. Rileks. Bilik aircond. Peluh tak menjamin tubuh badan anda sihat.
09. Makan chewing gum. Makan sebelum temuduga takpe.
10. Main rambut. Pastikan rambut anda kemas. Guna la gel banyak-banyak.
11. Pegang itu pegang ini. Jangan tunjuk sifat gedik anda.
12. Memegang barang di atas meja. Tangan kat bawah. Ingat tu.
13. Menggunakan nama penemuduga. Jangan main-main takut dia sensitif.
14. Bercakap dengan gaya sekali. Jangan buat gaya dengan tangan.
15. Potong ayat penemuduga. Jangan tunjuk yang anda serba tahu.
16. Jangan menipu. Kalau tak tahu jawapan, minta maaf dan cakap anda tak tahu.

Be prepared...

01. Sikap penemuduga. Ada yang tegas, baik, gatal, miang, gedik, kelakar dan sebagainya.
02. Soalan sensitif. Mungkin tentang bekas kekasih atau arwah bapa anda. Jangan menangis.


Show your skill. Turn the negative attitiude to the positive answer...

01. "Saya hardworking. Kalau buat kerja sampai lupa lunch..."
02. "Saya tak pandai sangat mengeja, sebab itu saya selalu bawa kamus..."
03. "Hasil kerja saya jauh lebih kemas dari penampilan saya..."
04. "Saya akan marah diri sendiri kalau kerja saya tak berjaya..."
05. "Saya tak suka duduk kat rumah. Saya rela duduk kat office buat kerja..."
06. "Saya memang laju menaip. Sebab tu kerja saya cepat siap..."
07. "Saya kurang sabar tapi tu membuatkan hasil kerja saya lebih baik..."
08. "Saya kuat makan. Semua tu untuk memberi saya tenaga untuk bekerja lebih masa..."
09. "Saya selalu lupa bawa handphone sebab taknak handphone ganggu waktu kerja saya..."
10. "Saya selalu online Facebook sebab nak cari client untuk company ni..."


Soalan bocor : "Mengapa syarikat ini perlu mengambil anda bekerja?"

Jelaskan sumbangan yang dapat anda lakukan serta kualiti kerja yang anda miliki dalam ayat yang ringkas, padat, tidak terlalu panjang dan mudah difahami.



Nervous | Kiss me and I will be more confident


Sape-sape yang ada pengalaman kena interview atau interview orang boleh share.


Semoga berjaya kepada semua yang bakal ditemuduga.


Kunkun!!

29 October 2010

5 funny sex quotations



Kunkun!!



Just for fun. Saja nak hilangkan stress.


Why is sex is like shaving?
Because no matter how well you do it today, you'll have to do it again tomorrow.

Shaving And Sex | Make you handsome and satisfied


Why are condoms transparent?
So the sperms can at least enjoy the scene even if their entry is Restricted.

Colorful Condoms | The sperm's playground


New AIDS Awareness Slogan :
Try different positions with the same man or woman,
instead of same position with different man or woman.

AIDS Killing People | Take the test, take control


What is the similarity between your couple and a chewing gum?
Both are sweet in the beginning but become tasteless and shapeless later.

Chewing Gum | Mengunyah benda melekit?


Why do 90% girls have left boob bigger than right boob?
Because 90% boys are right handed.

Sarah Vandella | Khas untuk Mizie Mijie dan Farhan Santacruz



Kunkun!!




27 October 2010

perhatian blog ini bukan blog lucah



Kunkun!!


Tadi aku buka account Nuffnang aku sebab nak tengok berapa wang yang terkumpul. Macam Roda Impian je wang terkumpul ni. Tapi wang tu takde la banyak sangat. Padan muka aku sebab malas update blog dan blogwalking.


Pastu entah kenapa gatal sangat tangan ni klik 'Keywords Analytics' kat Nuffnang tu. Untuk yang tak tau, 'Keywords Analytics' ni ialah keyword yang orang tulis kat Google yang membawa mereka sampai ke blog aku ni. Faham? Kalau tak pun buat-buat faham je la.


Pastu lagi kat 'Keywords Analytics' tu keluar la macam ni.

Last Month Rankings | 5 lucah from 10 list


Tak sangka daripada 10 hasil pencarian tertinggi, 5 daripadanya ialah yang mempunyai perkataan 'lucah'. Kalau Cara Memakai Kondom adalah benda lucah, maka ia dah jadi 6. Terpandang jugak yang bawah sekali tu, Awek Baju Kurung. Kenapa tak keluar awek berbikini atau awek short skirt. Kenapa mesti baju kurung? Hanya mereka yang tahu.

Last Week Rankings | 2 lucah from 10 list


Untuk last week, Cara Memakai Kondom tetap menerajui tangga teratas carta. Tangga kedua sampai keempat turut tidak berubah. Kepada yang cari Gigi Geraham Terbelah tu, nikmatilah panorama gigi geraham aku tu. Siapa pulak yang cari Lelaki Nakal dalam blog aku? Pastu cari Fauziah Gous Seksi. Aku sendiri tak pernah tengok ex-girlfriend aku tu pakai seksi. Kalau ada pun aku takkan upload dalam ni sebab aku tak berdendam walau cinta ditolak.


This Week Rankings | 3 lucah from 10 list


Akhirnya penguasaan Cara Memakai Kondom dipintas Bernafas Dalam Ego minggu ini. Filem Lucah dan Lucah kekal di tangga yang sama tapi pencarian Fauziah Gous Seksi meningkat 3 anak tangga. Yang aku berfikir sekarang ialah Poern.com tu. Mungkin tu petanda aku kena beli domain sendiri kot. Tukar apihelnino.blogspot.com menjadi apihelnino.com. Tapi aku sayang perkataan blogspot tu. Hahaha.


Tapi yang jelas, blog aku macam ada link dengan benda lucah. Mungkin kalau dalam industri hiburan, blog ini adalah simbol seks yang menjadi tumpuan mata keranjang selain laman web pornografi yang semakin banyak kena 'block' bagi yang nak buka menggunakan Streamyx. Aku cakap blog ni sebagai simbol seks, bukan aku ye. Aku ni takde simbol pun. Harap maklum.


Lepas ni silalah tulis keywords yang best dan lawak lagi. Aku suka. Hahaha.


Kunkun!!



25 October 2010

khas untuk peminat transformers








Kunkun!!



Semalam Astro HBO ada siar citer Transformers Revenge of The Fallen. Aku tengok la walaupun dah dua kali tengok kat wayang. Sanggup aku pergi KL semata-mata nak tengok citer tu. Tapi ibarat pepatah 'semakin kita kenal seseorang maka semakin kita kenal baik buruk dia' begitulah jugak aku bila tengok Transformers ni tadi.


Aku bukan pandai sangat bab ulas citer ni. Lebih-lebih lagi nak ulas citer yang panjang lebar macam ni. Tapi yang aku dapat ialah :

  • Tiba-tiba Bumblebee jadi kuat.
  • Megan Fox bila muka diselaputi pasir langsung tak 'hot' di mata aku.
  • Robot kembar tu macam entah apa-apa je.
  • Tentera USA memang hebat siap boleh lawan makhluk asing lagi.
  • Scene kapal terbang, helikopter dan jet lebih banyak daripada robot.
  • Optimus Prime kena bunuh tak macam sedih langsung. Mungkin sebab aku benci Optimus Prime tu.
  • Bukan setakat Bumblebee, Optimus Prime pun macam makin hebat secara tiba-tiba. Takkan sebab berlatih dengan tentera USA kot.
  • Kenapa Decepticon tak bunuh je mak ayah Sam walaupun berpeluang?
  • The Fallen biasa je. Nama je macam ganas. Tapi style macam lembik.
  • Scene manusia lagi banyak daripada scene robot Transformers sendiri.
  • Optimus Prime pakai 2 pedang tapi orang jahat takde pedang. WTF!!
  • Bila tengok Sam dan Mikaela asyik berlari berpegangan tangan aku teringat macam drama Jepun. Asyik berlari dan berlari. Sape peminat drama Jepun faham la kan.
  • Seluar Megan Fox tetap bersih walaupun bergolek-golek di atas pasir.
  • Optimus Prime makin ganas. Siap boleh cakap "I rise you fall" lagi bila dia bunuh The Fallen. Kononnya ganas tapi muka skema.
  • Aku minat Megatron sebab dia ego giler. Dia tetap takkan mengaku ada orang lebih hebat daripada dia walaupun dia sedar orang tu hebat. Tapi kenapa dia mesti berlutut dengan The Fallen? Stress aku!!
  • Serius tiba-tiba aku rasa jalan citer yang macam sikit-sikit bodoh.


My Handphone's Theme | The Fallen sakit mata



Tapi dalam setandan pisang tak semuanya buruk. Tetap ada yang elok. Cuba teka apa kena mengena pisang dalam citer ni? Tak tau kan? Aku pun tak tau. Cuma nak bagitau yang best ialah :

  • Robot gaduh dalam hutan hijau di siang hari. Tak tau kenapa.
  • Bumblebee yang kelakar. Siap boleh menangis lagi.
  • Ketua askar yang cool dan tough. Okay. Aku tau ayat tu macam gay.
  • Design Matrix of Leadership yang membuat aku macam terpegun.
  • Terlalu banyak slow motion zoom kat dada Megan Fox masa berlari. Yang tu memang aku suka. Jujur aku cakap.


Tapi bagi aku citer ni tak la buruk sangat. Aku bagi la rating 6/10.


Saje aku letak gambar Autobots. Ambik hati peminat Transformers yang kutuk aku sebab tak suka Optimus Prime. Ingat tu, aku ambik hati je ni. Hahaha.


Kunkun!!




23 October 2010

rasa nak kahwin lepas tengok ni



Kunkun!!


Fast update untuk hari ni. Serius aku nak kahwin lepas tengok video ni.



video

Make sure anda Pause lagu blog ni dulu


Simple video tapi tak tau kenapa macam sweet sangat.


Oh mama saya mau kawen.



Kunkun!!



21 October 2010

DSLR bukan untuk bergaya okay?






Kunkun!!



Sejak aku tamat Diploma hari tu, tugas aku kat rumah ialah basuh kereta, beli lauk, buang sampah kat tong sampah besar dan ambil adik aku balik sekolah. Maka setiap petang hari persekolahan akan nampak la muka aku depan pagar sekolah adik aku tu.


Hari ni aku keliar awal pergi ambil adik aku. Masa tengah tunggu dia keluar tu aku tengok la gelagat budak sekolah zaman sekarang. Takde banyak beza dengan zaman aku sekolah dulu. Cuma ada satu benda yang zaman aku dulu takde tapi sekarang ada.


Budak bawa handphone pergi sekolah tu biasa. Budak dating lepas balik sekolah pun biasa. Budak lelaki bawa motor bila keluar pagar je terus pecut laju-laju pun biasa. Yang luar biasa ialah bila budak-budak tingkatan 3 atau 4 bawa kamera DSLR sendiri.

Nikon DSLR | Nikon Digital Single Lens Relfex


Dulu masa aku sekolah, masa tingkatan 3 aku takde walau satu biji kamera pun. Kamera yang guna Kodak pun takde. Masa tu sape-sape ada kamera digital dengan skrin 5.0 Megapixel dah dianggap hebat dan kaya.


Ada la aku terfikir, mungkin kamera DSLR tu sangat-sangat murah harganya sekarang sampai ibu bapa mereka mampu membelikan untuk anak yang masih bersekolah. Mungkin bagi mereka harga kamera DSLR adalah semurah harga pendrive 2GB. Aku cakap mungkin.


Mungkin juga sebab ibu bapa yang terlalu ikut kata anak yang suka bergambar sampaikan masa nak suap makanan pun sempat snap dua atau tiga keping gambar. Tak lupa juga bergambar dalam tandas walaupun hanya tandas awam.


Aku dari dulu sampai sekarang tetap setia dengan kamera handphone.
Cukup duit Nuffnang baru aku angkat DSLR satu sebab nak jadi macam Kasyah.


Kunkun!!



17 October 2010

apih el nino dalam mingguan wanita?



Kunkun!!



Sesiapa yang tak sempat beli majalah Mingguan Wanita edisi 1404 yang bertarikh 15 - 21 Oktober 2010, maka terlepas untuk membaca Komen Lelaki yang ada muka poyo aku yang iras-iras band Budak Kacamata yang pernah famous dulu silalah beli majalah itu. Terima kasih Mingguan Wanita sebab tulis pendapat saya tentang Isteri Pilih Hobi Mahal, Suami Sokong Atau Mengeluh walaupun saya belum berumahtangga. Satu penulisan yang komited. Thumbs up to Mingguan Wanita dan Puteri Naem Glizzy :')


Majalah Mingguan Wanita dikeluarkan setiap minggu menyediakan pelbagai informasi yang berguna kepada wanita dan juga lelaki. Sangat berguna kepada suami isteri serta ibu bapa sama ada untuk kebahagiaan rumahtangga atau pembesaran anak-anak selain fesyen-fesyen terbaru yang moden tapi masih menutup aurat dan sopan.


Kalau tak sempat beli majalah tu kat kedai pun bolehlah tengok kat bawah ni. Mana la tau kan kot-kot tiba-tiba je majalah tu habis sebab semua nak tengok Jimmy Shanley kahwin.


Jimmy & Suhaila | Mas kahwin RM 31186


Oleh sebab TV dan surat khabar pun dah siarkan cerita pasal Jimmy Shanley ni, apa kata anda terus buka muka surat 103 yang menampilkan gambar seperti di bawah.




Aku sengaja buat lightning kat tengah-tengah ayat tu sebab nak anda semua beli. Beli jangan tak beli okay. Hangat di pasaran. Hahaha.



Pasni nak try masuk Remaja pulak. Jadi model. Yeah!!!
Bersemangat tiba-tiba T.T



Kunkun!!




15 October 2010

prejudis media dalam bola sepak



Kunkun!!


Sumpah aku tak tau mana datang tajuk entry ni. Rasanya sepanjang tahun 2010 ni first time aku guna perkataan prejudis. Sila muntah jika itu dapat menenangkan perasaan anda untuk terus membaca sampai habis sebab sepanjang membaca entry ni anda akan ditemani ayat-ayat yang aku sendiri guna sekali dalam setahun. Hahaha...


Dua tiga hari ni heboh dalam TV atau suratkhabar pasal kes gaduh penyokong Selangor dan Kelantan kat Stadium Shah Alam minggu lepas. Lebih menyayat hati bila ada yang terkorban.


Sebelum tu ingin ditegaskan aku penyokong bola sepak Terengganu. Walaupun tak pernah miss tengok match Real Madrid dan Liverpool, aku tetap meletakkan Terengganu sebagai favourite team aku.


Apa yang aku perasan, dan mungkin orang lain pun perasan pasal kes gaduh penyokong Selangor-Kelantan tu, media hanya memperlihatkan keganasan penyokong Kelantan. Aku tulis ni bukan sebab aku nak back up Kelantan tapi sebab aku tengok semua media menyalahkan Kelantan. Lensa kamera sentiasa dihalakan ke arah penyokong Kelantan. Seolah-olah menganggap penyokong Kelantan yang akan memulakan pergaduhan.


Berita sukan kat TV hanya menunjukkan rakaman objek dibaling antara kedua-dua penyokong, bunga api dilempar ke arah ahli Bulan Sabit Merah di tepi padang dan penyokong Selangor berjalan sambil memegang kepala yang berdarah. Seolah-olah penyokong Selangor adalah mangsa keganasan penyokong Kelantan.


Tapi bila aku tanya kat salah sorang kawan aku, yang pergi Stadium Shah Alam malam tu, cerita dia berbeza. Dia cakap penyokong Selangor yang memulakan balingan objek ke arah penyokong Kelantan. Tapi benda ni tak didedahkan oleh media. Sikap prejudis media yang menganggap Selangor sebagai 'budak baik' dan Kelantan sebagai 'budak jahat'. Lagipun Selangor tu dah macam anak angkat FAM. So takkan ayah nak hukum anak kan?


Mengapa media tidak tunjuk rakaman penyokong Kelantan yang dipukul beramai-ramai sehingga hampir kehilangan nyawa? Mengapa tidak ditunjuk rakaman penyokong Selangor yang mula-mula membaling kerusi dan batu ke arah penyokong Kelantan?







| Semua gambar dari Kelantanfa.com |


Al-Fatihah untuk penyokong Kelantan yang meninggal dunia.


Harus diingat, media hari ini bukan sahaja pencatat peristiwa malah anda juga bakal mencipta peristiwa. Tolong kekalkan etika kewartawanan anda supaya tepat, telus dan tidak bersikap provokasi atau hanya menjaga kepentingan sesetengah individu sahaja.


Aku bukan penyokong Kelantan tapi aku kagum dengan penyokong Kelantan. Main kat tempat orang pun, penyokong dia lagi ramai dari penyokong tuan rumah. Alunan gendang yang tak berhenti. Maka tak hairanlah aku tengok pasukan Kelantan maju je.


Bagi aku, nak gaduh tak salah tapi satu lawan satu la. Kalau ramai-ramai hentam sorang, anak semut pun boleh jadi harimau. Cuba letak satu lawan satu. Be a man la.


Malam ni ada perlawanan kedua Kelantan-Selangor kat Stadium Sultan Mohamad Ke-4. Siaran langsung kat Astro Arena 801. So malam ni kita tengok la apa tindakan penyokong Kelantan kepada Selangor. Ada ke penyokong Selangor kat stadium malam ni? Tiba-tiba je aku jadi promoter Piala Malaysia. Hahaha...



Kunkun!!




04 October 2010

bila gigi kini tak lagi bermakna




Kunkun!!


*Perhatian kepada ibu mengandung dan sesiapa yang lemah jantung. Entry ni ada gambar yang agak meloyakan. Sila kawal tingkahlaku anda dan anak anda*


Sakit gigi memang menyakitkan. Itu diakui oleh pakar pergigian di serata dunia. Macam iklan Colgate tak? Sakit gigi geraham boleh menyebabkan gusi bengkak dan jangkitan kuman. Selepas mendapat komen dari entry Kesan Sakit Gigi Kepada Blogger sebelum ni, aku nekad pergi cabut gigi tadi.


Member aku yang belajar perubatan pernah cakap yang sakit gigi adalah penyakit keempat paling sakit di dunia. Penyakit yang paling sakit ialah mati, yang kedua ialah melahirkan anak dan terputus anggota badan adalah penyakit ketiga. So yang keempat ialah sakit gigi.


Maka petang tadi, diiringi oleh hujan renyai aku menjejakkan kaki ke Klinik Pergigian Sofea. Terletak di Bandaraya Kuala Terengganu, sebaris dengan Kumo Salon. Walaupun tempat yang stategik tapi susah nak parking. Semoga kerajaan negeri dapat atasi masalah ini.


Bila sampai giliran aku, doktor tu dah tanya betul ke aku nak cabut sebab agak susah. Yang pertama susah sebab tu gigi geraham, then lubang gigi aku yang agak besar dan gigi yang senget. Aku ingatkan aku je yang senget rupa-rupanya gigi aku pun senget. Hahaha.


Peralatan yang digunakan


Mesin yang digunakan


Mula-mula tu tak sakit sangat lepas dia cucuk bius. Pastu bila dia guna mesin untuk perbetulkan gigi aku, aku dah start rasa sengal-sengal. Pastu dia guna alat macam penukul, cungkil gigi aku. Serius sakit. Habis tertelan darah. Doktor tu boleh cakap "Sabar. Tak sakit pun." Memang la tak sakit sebab bukan dia yang kena. Lepas tu dia tunjuk la gigi aku tu. Giler ah sampai putus dua. Memang kuat la dia ketuk-ketuk gigi aku. Pastu dia jahit gusi aku pulak. Aku just boleh jeling-jeling tengok jarum dan benang bermain-main riang dalam mulut aku ni.


Zoom dan anda dapat lihat geraham terbelah dua


Maka berakhirlah kisah gigi. Selamat tinggal gigi geraham kanan bahagian bawah yang paling hujung. I remember you. Sila tumbuh lagi lepas ini ya.


Kunkun!!



02 October 2010

kesan sakit gigi kepada blogger






Kunkun!!



Sejak dari semalam aku just baring atas katil. Macam takde tenaga nak bergerak. Nasib baik laptop aku ni pun kat atas katil jugak. Kalau tak nak memang aku tak online.


Sebenarnya sejak dari semalam aku sakit gigi. Gigi geraham aku berlubang. Sape-sape yang pernah rasa sakit gigi mesti tau camne rasanya. Nak cakap pun takde daya. Nak menyanyi? Jangan harap la. Semalam aku emo je.


Hari ni gigi tu still sakit. Aku tak makan apa-apa hari ni. Just minum air je. Aku bukan jenis pergi klinik. So tahan sakit je la. Mak aku buatkan ubat tradisional tadi. Bukan untuk cabutkan gigi tu tapi just untuk hilangkan sakit. Dia suruh aku berkumur dengan air panas dicampur dengan cuka.


Pain Killer Old Style | Pahit masam masin


Tengok gambar pun dah tau macam tak best kan? Apetah lagi aku nak masukkan dalam mulut ni. Tapi habis jugak la segelas tu aku berkumur tadi. Tiga empat kali jugak tertelan. Rasa macam asam jawa basi je. Hahaha.


Sekarang sakit gigi tu masih terasa. Aku pun baru lepas makan Panadol. Nanti kalau larat aku blogwalking. Kalau tak esok la aku up traffic korang ye. Sorry kawan-kawan.


Kunkun!!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...