My Dongsaeng. My Oppa. My Noona.

25 January 2015

terbaik dari langit




Selalu juga aku tengok filem Melayu tapi jarang aku buat review atau ulasan. Kenapa? Sebab tak sedap. Sebab nampak 'bodoh'. Takkan kau tak ada kawan yang selalu kutuk filem Melayu? Tapi kalau aku tulis pasal sesebuah filem itu tandanya memang cerita itu layak ditulis.


Aku suka cerita Terbaik Dari Langit. Enjoy! Itu yang paling penting - berbaloi - walaupun aku cuma download, bukan tengok wayang. Sebab jarang ada cerita Malaysia yang bagi kau 'nikmat' sepadan dengan masa dan duit yang kau keluarkan.


Terbaik Dari Langit sebuah cerita yang direct, yang simple. Tapi bila habis, 10 orang akan ada 10 persepsi berbeza. Mungkin bingung, mungkin tergantung, mungkin berkelahi pendapat, mungkin tak dapat terima, mungkin kau kutuk sebab cerita 'sampah'. Itulah yang aku rasa.


Pendapat aku : simple tapi sangat bermakna. Tak banyak cerita Melayu macam ini. Bunohan pun bermakna tapi kompleks. Mungkin simple macam The Journey.




Persahabatan, jadi diri sendiri dan berani. Itu tema Terbaik Dari Langit. Berani buat apa kau nak, berani jadi apa kau nak jadi, berani bercakap "Tidak". Sebab tak semua orang berani berkata "Tidak".


Tak perlu rasanya sentuh tentang lokasi, cinematography atau pelakon sebab memang terbaik dan 'kena'. And the script was very, very clever.


"You takkan menyesal, Terbaik Dari Langit!"


"I'm not trying to be different, I'm just trying to be me."


"Masa dekat sekolah dulu, kalau kau baca buku kau tak faham, buku bodoh ke kau bodoh?"


"Kita asyik buat benda nak bagi orang faham, kita sendiri tak faham."


"Sebelum professional, kena rasional dulu."


"Pandang langit, jangan lupa tanah."


"Kalau tak cuba mana tahu tak suka? Kena cuba dulu bro baru boleh ada pendapat."


"Bila tekanan tinggi, kita cari ruang."


"Bila kucing engkau sayang tersesat di jalanan
Pasti ia akan mencari jalan pulang
Jika sahabat sejati meninggalkan dirimu
Untuk apa kau bersedih kerna ia pasti kembali..."



... dan banyak lagi inspirational quotes. Tengoklah sendiri. Memang terbaik dari langit!


ps : "Cerita UFO tapi tak tunjuk alien pun." - Kontradiksi mendalam ;)



31 December 2014

selamat tinggal 2014




2014 tahun mula bekerja. Kerja biasa-biasa. Biasakan diri bangun pagi redah kesibukan manusia. Ambil tahu politik pejabat macam mana. Ambil tahu masalah-masalah luar yang orang lain bawa. Ambil tahu masalah budak-budak yang baru nak kenal dunia.



2014 tahun bercuti! Serius aku rindu Krabi. Duduk tepi pantai Ao Nang tengok terbenam matahari. Pulau yang memang hebat sekali. Sebenarnya dekat Malaysia pun ada semua ini. Cuma pemandangan jadi berbeza bila bertukar lokasi. Dan aku rindu Phuket sekali. Cuci mata dekat Bangla Road malam hari. Apa ada dekat situ tak boleh cerita dekat sini. Yang isteri tolong jaga suami.


2014 tahun aku konvo dekat TATIUC. Ya aku bergelar graduan tahun ini! Dapat bunga, coklat dan macam-macam lagi. Tamat sudah seksaan mahasiswa Degree Computer Network Security. Balik konvo demam dua hari.


2014 tahun yang boleh dibangga. Berjaya dapatkan kerja. Berjaya naik kapal terbang buat julung kalinya (25 tahun hidup baru merasa). Berjaya urus kewangan seadanya. Berjaya beli TV LED 42 inci dan PlayStation 4 walaupun cuma ada 2 game saja.


2014 tahun paling ramai orang tanya nak kahwin bila. Rilekslah semua. Aku tengah gigih simpan duit belanja. Benda lain semua dah ada. Baju pengantin aku dah tahu butik mana. Catering pun aku tahu nak ambil dengan siapa. Cuma bakal pengantin perempuan saja belum jumpa. Ayat ini mungkin kelakar tapi serius calon belum jumpa.


2014 tiada lagi. Pergi bersama memori. MH370 gagal dijejaki. MH17 pergi tak kembali. Soalan UPSR bocor buat pertama kali. Banjir yang menggila dan meninggi. Dan QZ8501 buat kami kembali meratapi. Pergilah 2014 pergi. Datanglah 2015 bawa semula senyuman pada kami.


ps : Years end. But memories last forever. Hello 2015 ;)



 

20 December 2014

romancinta




"Nak tackle awek ni senang je. Jaga hati dia, buat dia ketawa. Tu je."


Aku dengar saja dua orang kawan aku bercerita. Semangat betul kawan aku bagi nasihat dekat seorang lagi kawan aku yang bertanya. Sesekali aku menyampuk sepatah dua kata. Sesekali aku anggukkan kepala.


"Dan yang penting sekali, biar awek kau jauh di mata janji dekat di hati. Kalau kau dapat buat 3 benda ni, confirm awek kau tak lari."




Ini memang dah betul-betul berapi. Cara kawan aku cakap macam dia ada kelas dia tersendiri, macam ada ilmu jurus Naruto bimasakti. Padahal dia dah nak masuk 3 tahun cari awek tak jumpa-jumpa sampai hari ini.


Aku tak cakap apa dia cakap itu salah. Aku sendiri tahu nak tackle perempuan bukan mudah. Yang mudah biasanya perempuan 'murah'. Kau tayang kereta pun dia dah datang menyerah. Yang kami cakap sekarang ini perempuan yang payah, yang ada maruah.


Hebatnya rasa cinta, sebab dia bagi kau macam-macam rasa. Buat kau teruja, buat kau meminta-minta, buat kau mencuba, buat kau setia, buat kau bahagia, dan buat kau merana. Cinta, buat kau gila.


Hairan juga aku bila aku sendiri pernah buat apa yang kawan aku kata. Cuma bezanya aku buat dulu baru aku dengar ini semua. Kiranya tips ini memang digunapakai lelaki seluruh dunia. Agaknyalah aku rasa.


Aku pernah cuba buat seorang gadis selalu ketawa bila aku ada. Aku buat kelakar dengan macam-macam cara. Ayat ketawa akan selalu ada dalam setiap mesej yang dia terima. Bila jumpa, makin menjadi-jadi lawak yang aku reka. Aku nak dia sedar aku boleh buat dia bahagia. Aku nak dia ada rasa suka dekat aku macam aku sukakan dia.


Namun bukan semua yang dirancang akan menjadi...


Ingatkan bila aku buat dia ketawa, dia akan jatuh cinta. Tapi sebaliknya aku yang makin jatuh cinta bila dia ketawa.


Sampai sekarang aku masih buntu. Jika kamu tak percayakanku, belahkanlah dada dan kau intiplah di situ. Pasti akan jumpa kasih yang menyala meratap dirimu. Okay ini lirik lagu Mojo sebab sambil aku tulis entry aku dengar lagu.


ps : Ini idea dia, cerita dia, tentang dia, untuk dia ;)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...