My Dongsaeng. My Oppa. My Noona.

15 September 2013

hot stuffDulu ada seorang lelaki syok dekat aku. Dia yang add aku dulu. Kami berkawan tapi tak pernah bertemu. Dia kata dia malu. Lepas dia luah perasaan dia dekat aku, aku suruh dia tunggu. Dan dia sanggup tunggu.


Ada seorang lagi syok dekat aku tapi tak menunjuk sangat. Maklumlah dia pun ramai peminat. Sekali buat status Facebook sampai beratus 'Like' dia dapat. Muka pun jambu macam hero drama Korea yang selalu aku tengok dekat Astro tiap petang Jumaat. Satu hari dia luah perasaan dia dan buat aku terperanjat. Aku terima sebab dia jauh lebih hebat.


Couple dengan hot stuff buat aku bangga. Pergi mana-mana orang kenal siapa. Semua sebab dia.  Walaupun bila dating aku terpaksa pergi sendiri sebab dia tak ada kereta, tak apa. Walaupun bila dating ada perempuan tegur dia, aku sorok rasa cemburu buta. Walaupun bila dating aku yang belanja, aku tak kisah itu semua. Followers aku juga meningkat secara tiba-tiba. Rasa glamor dan bahagia. Rasa macam artis pun ada. Keputusan aku tepat dan tak sia-sia. Tak tahulah aku apa akan jadi kalau aku couple dengan mamat yang mula-mula, yang asyik sibuk dengan kerja.


Mamat itu ada Inbox aku ucap tahniah. Dia kata dia kalah. Padan muka itulah kononnya sibuk sangat cari nafkah. Aku saja tanya apa dia buat sampai Facebook pun dia tak endah. Saja aku nak dia rasa bersalah. Jawapan yang dia bagi tertera panjang lebar dekat chating Facebook bahagian bawah.


"Maaf saya sibuk bekerja, sampai tak ada dapat nak mesej awak setiap masa. Bila saya ada masa, mesej saya awak buat tak endah saja. Mungkin saya membosankan agaknya. Salah saya juga sibuk cari duit nak bayar kereta. Saya tak nak ajak awak keluar naik motor saja. Kalau hujan nanti yang susah saya juga. Saya nak buat awak rasa istimewa. Tapi saya tak pernah lupa awak walau sesibuk manapun saya. Awak selalu ada, dalam kepala, dalam doa saya. Tapi dah tertulis awak bukan milik saya. Saya cuma doakan awak bahagia dengan dia."


Aku kelu. Terkedu. Rasa kepala aku macam dihempap batu. Sebenarnya lelaki ini yang aku perlu. Lelaki yang bekerja sebab dia sedar ada tanggungjawab tergalas di bahu. Lelaki yang tahu sifat berdikari itu perlu. Lelaki yang tak kisah berpeluh baju, bukan lelaki yang sibuk menjaga wajah jambu. Lelaki yang mencari rezeki untuk lebih maju, bukan lelaki yang melacur meraih 'Like' dan perhatian tapi sebenarnya tak ada arah tuju.


Aku malu. Sumpah malu.


ps : Jangan buat dia terus menunggu hanya sebab kau tahu dia sanggup tunggu ;)Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...