My Dongsaeng. My Oppa. My Noona.

24 September 2010

sikap beberapa pengguna facebook






Kunkun!!



Hari ni Facebook memang satu benda penting. Daripada Perdana Menteri kita sampailah ke budak sekolah rendah pun ada Facebook. Selain tujuan untuk keep-in-touch antara satu sama lain, Facebook juga salah satu medium untuk mencari kawan baru. Tapi selama aku main Facebook ni ada la sesetengah pengguna yang kadang-kadang buat aku angin sikit.


Facebook | Bye Myspace Bye Friendster


Komen satu persatu di wall post
Contohnya Xiana Xain komen kat wall post Ezza Fariza. Pastu Ezza Fariza pulak balas kat wall post Xiana Xain. Kemudiannya Xiana Xain tulis lagi kat wall post Ezza Fariza tu. Kalau Xiana Xain dengan Ezza Fariza tu dua-dua friend aku, alamatnya penuh la kat Home Facebook aku komen diorang. Sepatutnya balas kat wall post yang pertama tu dah la.


Selalu tukar nama Facebook
Dulu masa World Cup, sibuk letak nama player bola sepak. Mahmud Ozil la, Rogayah Van Der Vaart la. Pastu bila raya tukar nama kuih raya pulak. Kadang-kadang benda ni kelakar tapi kebanyakannya menyusahkan la bila nak cari nama kawan kita tu.


Main game atau kuiz kat Facebook
Yang ni tak kisah sangat la kan. Hak masing-masing nak main apa. Nak berkebun ke bela ikan ke apa. Tapi bila kalah je, bila dapat markah kuiz rendah je terus marah-marah. Siap mencarut lagi. Kau mencarut dah satu dosa, aku yang menyebut ni pun sama-sama dapat dosa.


Invite join group atau Fan Page yang entah apa-apa
Sekarang ni semua benda ada kat Facebook. Kalau tak suka orang tu kita buat je page "I Hate Sape-sape Kita Nak" kan? Pernah terjadi ada budak sekolah rendah ni gaduh dengan kawan dia nama Akim pastu dia buat page "Kami Benci Akim Rahman". Then dia invite aku. Sorry dik abang kenal Akim AF je. Hebat giler cara budak-budak sekarang gaduh. Hahaha.


Tag gambar yang takde kena mengena
Upload gambar baju raya. Gambar tu dia sorang je. Tapi habis dia Tag kawan-kawan dia. Konon-konon nak suruh orang komen. Hello ni Facebook la bukan Myspace. Takde istilah "Please comment my pic" kat Facebook ye.


Tag gambar atau iklan produk
Yang ni mesti ramai pernah kena. Memang la Facebook ni salah satu platform untuk business online tapi agak-agak la kan. Aku pernah kena tag kat gambar coli bersaiz 34B. Serius hilang macho aku sepanjang hari tu. Cepat-cepat aku remove tag.


Update status Facebook setiap masa
Pukul 9.00 pagi tulis status "Bangun awal nak tengok Ninja Boy". Pukul 11.00 tulis status "Perut dah berbunyi". Pukul 2.00 petang tulis status "Mata dah mula kuyu". Pukul 2.30 tulis lagi status "Tak jadi tidur nak tengok Sinetron Indonesia". Pernah aku terbaca status "Bosannya hari ni. Takde apa yang menarik untuk dibuat status". Weh tu pun nak tulis ke!! Pergi main Twitter la.


Tapi nasib baik la sekarang notifications Facebook dah disekalikan. Maknanya untuk satu gambar kalau ada 40 komen, tetap berada pada 1 notification. Kalau tak, lagi sakit hati la bila tengok ada 40 notification untuk 1 gambar yang takde kena mengena dengan kita.


Anda pengguna Facebook yang macam mana?



Kunkun!!




52 comments:

meowwmania said...

ye betol3...sgt annoying

lurunharima said...

enche apeh: .. wah.. i like dis post..
saya paling tak suka law org tag gambar yg takder kena mengena ngan saya.. angin betol!!
huhu
invite page yg entah aper2 pon i dont like!huh!

Khai The Kerozer said...

ak paling xske kalo org tag pic duit...MLM bende kt FB..ntah ape2...haha

eqacashperlala said...

hahaha

betul2
lagi2 part invite join group nah apa2 ngan tag gambar ntah apa2

Miss Shizu said...

hahaha..btol3..aku pown paling hanen kalau org tag kat tempat yg langsung tade kaitan ngan aku...tmbh2 kat duit yg bebyk tuh...

ayleencutegirl said...

hahaha..giler annoying..

iza said...

Salam...

Kalau aku boring,aku suka komen sesiapa sahaja yg ada kat dinding aku tu walaupun aku tak kenal dia...
saja suka2....jahat jgk aku ni...

diela712 said...

hahaha..betul-betul..paling tak suke bila org tag yang utk login fb dpt duit...gile menci..hehehe..btw..sedap lak lagu kat blog...tak bole nak tutub tab..heheh

akema yazid said...

haha..
saya pengguna fb yang suka komen dekat wall satu persatu..;p
best ouh..
guna space sebanyak yg mungkin..HAHA..;p

iszieylyanziy said...

nyemak je klu tag gmbr,,tp kite xkomen2 pon,,notification byk,,aishhh

misyamissyou said...

hahaa..dah lame bye2 fb, tp xla deactivate..sbnrnye sng je nak avoid semua tu..deactivate je terus..hehe..kadang2 ade sebab nak tukar name..

Dark Half said...

seriously aku x addicted to fb
cuma login sbb nak folo blog network jer
dulu aku suka main game, tp lama2 busan

YamMy said...

akim rahman??? kenal sangat tu.. ehehhe

Azewas32 said...

ak suka post nih......
mg mmg memahami khndak pembaca ah....huhuuh

tikusdalamlab said...

hahahahaha. lawak la you niy. tapi betul jugak. ada friend i every month tag katalog handbeg. then mula la bila on fb gua ada 99 notification. ingat ramai comment gua sebab gua famous. rupanya comment pict bag yang kena tag tu. rubbish sungguh! haha

The Sharkox said...

what i hate about some FB users:
Tag gambar iklan kat semua orang sampai nak mati

Update status setiap 5 menet untuk tarik perhatian orang

Upadate status pasal MLM, mari join kami, setiap jam

Group fan page yang bangang2, kami suka gigt ais lepas makan pon nak buat fan club??

Menyemak sembang pasal orang lain kat wall aku..

Tak BEst!

Follow The Sharkox: Jejaka Hensem dari Sintok

selembut salju said...

mak aihhh
post aku pom ada jgak
tp benda mu kabo seme betol222222222222!
100% agree

jeera said...

HAHAHA.. betul2.. tapi agak terasaa pulak dah :)

♥iLe irnadiana♥ said...
This comment has been removed by the author.
- yaLp - said...

haha..aku sokong giler ape ko ckp tuh..mmg kene je nan aku..gimas pn ade..klaka pn ade...haha..

ainiadam said...

same thing happens to me too..bolok sunggoh la
serabut jgk kate~

apih el nino said...

meowwmania.
terima kaseh sebab sependapat dengan saya.
hehehe...

apih el nino said...

lurunharima.
terima kasih sebab like.
lepas ni like la lagi :)

apih el nino said...

Khai The Kerozer.
samalah.
aku paling hangin dengan MLM ni.
entah betul entah tidak benda tu.

apih el nino said...

eqacashperlala.
invite group takpe lagi sebab boleh ignore.
kalau tag gambar tu je tiba-tiba penuh notification.
huhuhu...

apih el nino said...

Miss Shizu.
hahaha tau takpe.
macam la kita ni mata duitan sangat.
takyah tag la duit-duit tu.

apih el nino said...

ayleencutegirl.
memang annoying giler pun ni.
hahaha...

apih el nino said...

iza.
kalau kau jenis camtu kau jadi friend aku la.
post aku takde sape-sape nak komen pun.
sedih giler kot.
hahaha...

apih el nino said...

diela712.
yang login FB dapat duit pun satu.
kalau betul dah ramai kaya sebab online ni.
kalau takleh tutup tab tu tandanya kena selalu datang la tu.
hehehe...

apih el nino said...

akema yazid.
yela kan dah FB tu free.
kalau setiap wall post kena bayar memang tak buat dah.
hehehe...

apih el nino said...

iszieylyanziy.
apa ke susah bebeno nak tulis nama ni.
tapi aku tulis jugak.
betul la tu.
kalau komen gambar kita takpe jugak.
ni komen gambar takde kaitan langsung.

apih el nino said...

misyamissyou.
kalau deactivate FB tu takde aktiviti pulak nak buat.
FB la tempat bertemu. chewah. hahaha...
apa sebab nak tukar nama ek?

apih el nino said...

Dark Half.
memang game FB cepat bosan.
mula-mula je best.
blog network tu camne ek?

apih el nino said...

YamMy.
siapakah akim rahman?
cakap la cakap la.
hehehe...

apih el nino said...

Azewas32.
terima kasih la sebab suka.
tak tau pulak entry ni ramai orang suka.
termasuk mu la, FB addicted.
hahaha...

apih el nino said...

tikusdalamlab.
kesian pulak kau.
sia-sia je perasan awal-awal tu kan.
takpe la nanti ada masa biar aku komen pic kau.
hahaha...

apih el nino said...

The Sharkox.
aku memang setuju dengan apa kau cakap tu.

apih el nino said...

selembut salju.
aku tolong promote FB mu tu.
famous la mu pasni.
hahaha...

apih el nino said...

jeera.
eh kenapa terasa ni?
ada buat jugak benda camtu ek?
hehehe...

apih el nino said...

♥iLe irnadiana♥
takde FB ke?
kuatnya jati diri dia.
tak terpengaruh langsung.
hehehe...

apih el nino said...

-yaLp-
sama la kita.
kadang-kadang rimas kadang-kadang kelakar.
hehehe...

apih el nino said...

ainiadam.
eleh yang serabut tu la kita duduk main sangat.
kan kan?
hehehe...

sheera catus said...

saye bangkang!!mwahaha..sbb kwn2 aku sume baik2 cam aku..xwat mende2 sume tuh..bazir mase k0t.. kl0 ade yg wat camtu aku lempang s0rang2..hoho.. erk~kejam gler seyh..:p

apih el nino said...

sheera catus.
memang kejam.
terajang je terus takyah lempang-lempang.
hahaha...

i.am.my said...

bes post neh.
maicher likes it..
suma betol kot..

maira adreanna said...

aku suke komen satu persatu kt wall .pastu update status setiap mase best gop hahahahahhaa

riboflavinxx said...

ad gak muke ak kt c2 pih ^^
suke ak bc... x)

apih el nino said...

i.am.my...
thanks ek :)

apih el nino said...

maira adreanna.
aku tau mu.
mu la role model entry aku.
hahaha...

apih el nino said...

riboflavinxx.
sengaja aku letak nama mu.
famous la mu pasni.
hahaha...

kupu-kupu_cinta said...

kelakar yg tag gambar or iklan product tu. hihihii

:: y.a.n.a :: said...

hahaha..
i like!!!!!!!!..
tp yna xde dlm ctgry kt ats 2 kut..hee
(^^)v

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...