My Dongsaeng. My Oppa. My Noona.

26 December 2010

kenapa aku minat cerita jepun?




Kunkun!!


Aku memang minat cerita Jepun. Cerita tu merangkumi filem dan drama la. Tapi aku hidup di sekeliling orang yang minat cerita Korea dan bilangan mereka ramai. Aku ada tanya, apa best sangat Korea tapi dia jawab "Kalau kau tengok, kau tahulah..." Sebenarnya aku pernah tengok kat kolej dulu, tapi sumpah tak boleh tengok lama-lama. Aku lagi suka cerita Jepun la. Kenapa?


1. Cerita Jepun tak terlalu serius macam cerita Korea
Dalam cerita Kurosagi, walaupun Kurosagi tu wataknya serius tapi masih boleh buat benda-benda bangang yang boleh buat orang gelak.

2. Jalan cerita Jepun lebih dekat dengan peminat
Gokusen, My Boss My Hero, Hanazakari, Nobuta Wo Produce, semua cerita pasal budak sekolah. Siapa tak suka cerita pasal budak sekolah?

3. Cerita Jepun yang diangkat 100% dari komik Jepun
Kecuali Dragon Ball Evolution, semua cerita lain seakan-akan sama. Lawak pun sama. Contoh macam Hanazakari, Crows Zero dan Great Teacher Onizuka (GTO).

4. Lawak dari cerita Korea dah boleh agak
Aku tak tahu kenapa tapi aku macam dah boleh teka lawak tu.

5. Drama Jepun tak terlalu banyak episod
Kebanyakan drama Jepun antara 12-16 episod tapi Korea, 16-20 episod.



6. Cerita Jepun pentingkan persahabatan berbanding percintaan
Unsur cinta tu memang ada tapi tak banyak ditampilkan dalam cerita Gokusen, Crows Zero, Death Note dan banyak lagi.

7. Watak perempuan Jepun cute dan kelakar walaupun pelakon pembantu
Watak Hikari, guru kelas Makio dalam My Boss My Hero?
Watak Yukari, kawan baik Yoshida dalam Kurosagi?

8. Babak jiwang drama Jepun tak sebanyak drama Korea
Banyak babak cerita Korea macam cinta tiga segi, orang kaya jatuh cinta dengan orang biasa, timbul konflik, bercinta dan akhirnya tamat. Tapi cerita Jepun lebih pada komedi, sedangkan Korea lebih pada kisah cinta.

9. Ayat-ayat dalam cerita Jepun lebih romantik
Aku lagi suka ayat jiwang dalam cerita Jepun sebab pendek, romantik dan mudah difahami berbanding ayat Korea yang panjang. Ayat yang dah translate la ye.

10. Babak emosi cerita Jepun lebih terasa
Korea memang kalah yang ni. Dah tengok babak gaduh dalam Crows Zero? Dah tengok babak sedih dalam 1 Litre of Tears dan Koizora?



11. Mesej cerita Jepun sampai walaupun cerita tak menarik
Bagi aku cerita Zettai Kareshi tak menarik tapi mesej "Boyfriend yang sempurna tak menjanjikan kebahagiaan" sampai.

12. Hero dan heroin Jepun sama cantik sama padan
Ni pendapat aku je kot. Orang lain tak tahu la.

13. Cerita Korea dekat Malaysia kena alih suara, Jepun tak
Aku rasa sangat terganggu bila mulut sebut lain tapi keluar perkataan lain.

14. Jalan cerita Jepun yang beraneka pilihan
Rookies cerita pasal budak gengster main baseball. Proposal Daisakusen pasal kembali ke masa lalu untuk merebut cinta yang dah putus. Gokusen pasal cikgu perempuan yang ganas mengajar pelajar bermasalah.

15. Gaya rambut pelakon lelaki Jepun lebih style
Tengok cerita Hanazakari, Sano rambut panjang, Nakatsu rambut blonde, Nanba Senpai rambut kerinting yang tak terurus, Tennouji rambut pacak. Penampilan watak juga main peranan penting okay.

16. Hero cerita Jepun nampak lebih 'lelaki' berbanding Korea
Aku labelkan pelakon lelaki Korea ni jambu sebab putih dan nampak macam perempuan. Mungkin ni masalah aku dalam mengenali watak kot.

17. Hero cerita Jepun nampak lebih 'lelaki' bila menangis
Cuba tengok hero Boys Over Flowers Jepun dan Korea menangis. Korang akan lebih bersimpati dengan siapa? Okay aku tahu korang akan bersimpati dengan dua-dua sekali.

18. Korea selalu remake cerita Jepun
Hanazakari? Zettai Kareshi? Naughty Kiss? Hana Yori Dango?



19. Tak semua cerita Jepun berakhir dengan happy ending
Kurosagi dan Yoshida tak bercinta pun masa ending drama Kurosagi walaupun mereka hero dan heroin.

20. Cerita Jepun tak stereotype macam cerita Korea
Ada satu babak cerita Korea yang buat aku cakap "Perlu ke menangis macam tu sekali untuk benda/babak tu?" Tapi aku rasa tu bukan salah pelakon tapi dia buat sebab arahan pengarah.


Banyaklah pulak point tu. Ada lagi sebenarnya, macam jalan cerita Jepun tak boleh dijangka, lakonan yang lebih real dan banyak lagi tapi kalau tulis ni memang tak habislah. Ada tak peminat Korea tak puas hati dengan entry ni?


Kunkun!!



45 comments:

mia.lia said...

haha.btol2..suke tgk crite jepun sal binatang,,hehe

Seizer said...

sebab korea banyak plastik! jepun pun byk gak. :P

+akufobia+ said...

suka jepun.

ainakhani said...

aku suke korea but now more to japan cuz jepun bagi nasihat banyak !! cite jepun ada byk pengajaran.

Eyda Syahida said...

yamapi~~

Puteri Iqa Izyan said...

err.aku tak minat korea.

lyn skit2 je..
tu pun kejap.

haha

rukhi said...

vote for jepun :)
aku tak suke korea sgt. tp kalau adek aku tu tgk. tpakse jelah tgk. hee
ureshi i desu :)

eistira saleh said...

minat drama korea tapi suka anime jepun. hehe

Latifah said...

errr... kureng la kalau citer korea...

citer jepun okay je.

paling best, anime jepun la... heheh

Suriati Suhaimi said...

unlike...
korea lg best...

ken said...

dah lama tak tengok drama jepun and korea :)

honeyvsbee said...

hurm tengok jer kalo best, nk kata fanatik sgt tk lah

Azewas32 said...

jepun2....ade stok cite jepun best2 x???

mish cokat said...

ha, sokong yg nmbe 16 n 17. hha :)

mizzapple said...

dua2 minat. keke

Khai said...

cerita jepun better than korea. aku sokong 100% apa yg ko tulis ni. jangan kata filem, anime jepun pun org mcm kita boleh tgk. anime jepun bukan cerita untuk budak2, kalo org tua tgk pun boleh sentap dengan ayat2 membina dlm anime tu.

Farah Hanim said...

jepun mmg better than korea. hoho.
crows zero ngan hanazakari tu mmg best ah. xP

toyolkiut said...

suka jg..
kiut n comel..
jln citer xmeleret..

tqaAwesome said...

waaaaa good point beb. aku pon xleh nak sangkal walaupon aku minat korea lagi dari jepun.
kekekekee.

kuat nye drama korea ni pelakon dia je kot.
smue stok hensem cantek je. lagu pon best. kalau jepun aku tak tau la, tapi ost drg kureng cket. ade je yg best mcm ost one liter of tears, gokusen, hana yori.
tapi korea lagi byk la.

Nieza Micha said...

setuju dgn tqaAwesome...
poin kau memang aku tak leh nak sangkal... tp, aku tetap minat korea dari jepun...^_^

Anip™ said...

aku suke dua2 je...korea best, jepon best

Latest Entry :
-> Apa Kaitannya Games Island Trible Ini Dengan Idola Kecil 3, Pelik ?
-> Pernah Korang Melihat Akuarium Sebesar ini?

rafidah zakaria said...

apih,aku nangis sokmo tgk cite 1 litre of tears..
start dri episod 1st till the end..

Burp said...

aku xbape ngam naa ngan jepon 1 jer..die suke jerit2 xpasal2.. NANDESUKAAA!??!! sllu sgt.. =.="

Jaune said...

like3. cite jepon mmg jaouh lg best dri cite korea.

Scarlett O'Hara said...

Dulu pernah juga tengok citer Jepun.Doraemon!^_^

husna. said...

ok. JDrama memang best! suka jugak (:
lebih-lebih lagi cerita tentang budak sekolah mcm hana kimi, Gokusen..etc.
tak banyak sangat jiwang2.
lebih kepada konsep persahabatan.

ohh btw, semua cerita yang anda senaraikan saya dah tonton. heeeee

kAziShA said...

saya pun suka cerita jepun gak !
paling tak leh lupa citer GTO ^_^

wannurfazrini said...

yg penting awek jepun lgi hot dr awek korea! kann? hahha

woot-woot said...

weih weih one litre of tears peberet tuu..hehe

facchan said...

me love this entry to bits!!!
jdrama is waaaaayyyy better than kdrama.. no offence though~ :)

Nino said...

hye nice blog. sangat-sangat setuju dgn entry ni ^.^

miss_joJi said...

Hey admin! Saya setuju dgn entry ni.. sya mmg peminat jdorama.. lbih2 lg hanakimi.. mmg best sgt, sedih lucu gembira pun ada. Tapi korea pun okay gak, cuma hanakimi vers korean hmm.. kurang menyengat la b'bnding yg real tu. Hehe.. admin, kalau boleh tolong lah buat entry utk list jdorama yg best. ^^

miss_joJi said...

Hey admin! Saya setuju dgn entry ni.. sya mmg peminat jdorama.. lbih2 lg hanakimi.. mmg best sgt, sedih lucu gembira pun ada. Tapi korea pun okay gak, cuma hanakimi vers korean hmm.. kurang menyengat la b'bnding yg real tu. Hehe.. admin, kalau boleh tolong lah buat entry utk list jdorama yg best. ^^

Anonymous said...

I like both Korea and japan but more to korea. antara hanakimi jepun and korea ada beza. jepun utk yg ske happy-go-lucky romance. Korea sweet and lovely romance. So, mmg tak blh compare pun sbnrnya. korea just ambik jalan citer budak perempuan masuk skolah laki utk laki yg dia ske. yg lain dia buat jalan citer sendiri. anyway, I still like japan because of k-on and Yamapi ^^ But still love Korea more XD

Jαnnαhツ said...

Haii. Wow ramainya yg komen!! Setuju!!!!!!! Mmg drama Jepun lagi best dari korea. Kalau jepun buat drama episod dia lagi pendek tapi padat. Tak.mcm koreA yg episode panjang dan meleret. Suka jepun nyer drama. Suka gile. Nobuta wo produce, hanazakari, hanayori dango, my boss my hero seme best! Betul kata awak. Mesej cite jepun smpai. And citer dia banyak ketengahkan pershabatan as compared to Korean drama yg mostly too jiwang dan panjang. Suka dua dua drama jepang ngan korea tp lagi suka Japanese dramas!!!!!

Anonymous said...

Betul tuu :) tapi orang minat kdrama n kpop sebab hensem,cute,jiwang tapi sy suka jdrama n jpop sbb setiap cerita dan lagu ada maksud tersendiri.. Eh saya suka semualah ttg Jepun

Anonymous said...

tapi admin.. minat drama negara mane pun kena ade limitnye jugak.. sori yew walaupun dah berape tahun baru nk komen pasal satu bende nie.. sy bru download dan belek2 dye punye jalan cerita.. drama Shibuya Fifteen episod 5 ke 6 ntah.. tahun 2005.. ade 1 babak nie ada frame kalimah Allah dlm babak tersebut.. mulanye saye xsangke dan sy terus buang balik drpd lptop.. tak jadi layan.. tapi sebab drama tu salah seorang pelakon skrg jd gitaris ONE OK ROCK.. dulu sebelum dye ada band (ONE OK ROCK) dye pernah berlakon... itu best sb tu bakat lakon dye dulu...
tp oleh kerana komen saye tentang kalimah allah.. sy kena bgtau.. kerana utk mempertahankan kesucian agama islam...
maaf ye admin..

tapi kalau nk tgk jugak.. pasal best ke hape ke.. pikir mcm mane nk buat..kalu yg pakar edit video buat la pixel effect ke.. ataupun nk cover dye ke..

Anonymous said...

tapi.. minat drama negara mane pun kena ade limitnye jugak.. sori yew walaupun dah berape tahun baru nk komen pasal satu bende nie.. sy bru download dan belek2 dye punye jalan cerita.. drama Shibuya Fifteen episod 5 ke 6 ntah.. tahun 2005.. ade 1 babak nie ada frame kalimah Allah dlm babak tersebut.. mulanye saye xsangke dan sy terus buang balik drpd lptop.. tak jadi layan.. tapi sebab drama tu salah seorang pelakon skrg jd gitaris ONE OK ROCK.. dulu sebelum dye ada band (ONE OK ROCK) dye pernah berlakon... itu best sb tu bakat lakon dye dulu...
tp oleh kerana komen saye tentang kalimah allah.. sy kena bgtau.. kerana utk mempertahankan kesucian agama islam...
maaf ye..

tapi kalau nk tgk jugak.. pasal best ke hape ke.. pikir mcm mane nk buat..kalu yg pakar edit video buat la pixel effect ke.. ataupun nk cover dye ke..

Anonymous said...

tapi.. minat drama negara mane pun kena ade limitnye jugak.. sori yew walaupun dah berape tahun baru nk komen pasal satu bende nie.. sy bru download dan belek2 dye punye jalan cerita.. drama Shibuya Fifteen episod 5 ke 6 ntah.. tahun 2005.. ade 1 babak nie ada frame kalimah Allah dlm babak tersebut.. mulanye saye xsangke dan sy terus buang balik drpd lptop.. tak jadi layan.. tapi sebab drama tu salah seorang pelakon skrg jd gitaris ONE OK ROCK.. dulu sebelum dye ada band (ONE OK ROCK) dye pernah berlakon... itu best sb tu bakat lakon dye dulu...
tp oleh kerana komen saye tentang kalimah allah.. sy kena bgtau.. kerana utk mempertahankan kesucian agama islam...
maaf ye..

tapi kalau nk tgk jugak.. pasal best ke hape ke.. pikir mcm mane nk buat..kalu yg pakar edit video buat la pixel effect ke.. ataupun nk cover dye ke..

Anonymous said...

tapi.. minat drama negara mane pun kena ade limitnye jugak.. sori yew walaupun dah berape tahun baru nk komen pasal satu bende nie.. sy bru download dan belek2 dye punye jalan cerita.. drama Shibuya Fifteen episod 5 ke 6 ntah.. tahun 2005.. ade 1 babak nie ada frame kalimah Allah dlm babak tersebut.. mulanye saye xsangke dan sy terus buang balik drpd lptop.. tak jadi layan.. tapi sebab drama tu salah seorang pelakon skrg jd gitaris ONE OK ROCK.. dulu sebelum dye ada band (ONE OK ROCK) dye pernah berlakon... itu best sb tu bakat lakon dye dulu...
tp oleh kerana komen saye tentang kalimah allah.. sy kena bgtau.. kerana utk mempertahankan kesucian agama islam...
maaf ye..

tapi kalau nk tgk jugak.. pasal best ke hape ke.. pikir mcm mane nk buat..kalu yg pakar edit video buat la pixel effect ke.. ataupun nk cover dye ke..

Anonymous said...

nak tau try download... kt gooddrama.net.. search drama pape pun.. tgk kt video bwh sekali tekan nama Yourupload kt dlm video..

Anonymous said...

nak tau try download... kt gooddrama.net.. search drama pape pun.. tgk kt video bwh sekali tekan nama Yourupload kt dlm video..

Anonymous said...

nak tau try download... kt gooddrama.net.. search drama pape pun.. tgk kt video bwh sekali tekan nama Yourupload kt dlm video..

Anonymous said...

nak tau try download... kt gooddrama.net.. search drama pape pun.. tgk kt video bwh sekali tekan nama Yourupload kt dlm video..

Anonymous said...

Saye harap dalam zaman yg serba maju nie harap2 tak ade la drama2 jepun yg boleh merosakkan akidah umat islam.. Pape pun sy support drama.. filem.. jpop dan segalanya pasal jepun

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...