My Dongsaeng. My Oppa. My Noona.

22 December 2010

30 taktik peniruan exam dibongkar




Kunkun!!


Aku nak tulis entry ni bulan lepas tapi sebab masa tu tengah berlangsungnya SPM, aku tunda. 30 taktik ini adalah untuk renungan, bukan diamalkan.


1. Ambil exam lewat
Dapat bertanya soalan apa yang keluar kepada orang yang dah ambil exam.


2. Jenguk orang sebelah

Pastikan jarak anda dengan orang sebelah tidak terlalu jauh.



3. Duduk dalam posisi 'V Formation'

Duduk di belakang, bahagian tepi orang yang anda ingin tiru sebab dapat elakkan jawapan terlindung oleh badan dia.


4. Jatuhkan kertas atas lantai

Pastikan anda sempat baca jawapan yang kawan anda tulis
.

5. Panggil pengawas peperiksaan

Semasa kawan anda bertanya soalan, tengok-tengok jawapan kawan belakang.


6. Jawapan di sebalik cermin mata

Guna kalau rabun dan susah melihat tulisan yang kecil.


7. Jawapan di atas meja

Tulis nota di atas meja seolah-olah meja tu penuh dengan contengan.


8. Jawapan di kerusi orang depan

Conteng kerusi orang depan dan biarkan anda sahaja yang faham dengan tulisan tu.


9. Jawapan di botol minuman

Pastikan botol itu ada tulisan dan tandakan pada beberapa perkataan untuk mengingat rumus.


10. Jawapan di tapak tangan

Tulis di tapak tangan dan celah jari. Taktik lama yang masih kekal.


11. Jawapan di betis

Silangkan kaki dan selak seluar dan stokin untuk melihat betis semasa exam.


12. Jawapan di atas kuku

Guna pensil picit untuk menulis di atas kuku dengan tulisan kecil.

13. Jawapan di dalam pakaian
Tulis di bahagian dalam baju. Selak bila diperlukan. Bahagian dalam seluar pun boleh.


14. Jawapan di tapak kasut

Tulis di tapak kasut dan silangkan kaki anda untuk melihatnya.


15. Jawapan di baju berwarna gelap

Tulisan berwarna hitam di baju hitam hanya dapat dibaca bila dilihat dari atas.


16. Jawapan di sebalik necktie

Tulis jawapan di sepanjang necktie yang dipakai.


17. Jawapan di sebalik tali pinggang

Tulis di bahagian lebihan tali pinggang dan keluarkan bila memerlukan.


18. Jawapan di belakang kad pelajar

Tulis dengan pensil supaya mudah dipadam sebab kad pelajar ialah plastik.

19. Jawapan di sebalik Handyplus
Tulis di anggota badan dan kaburkan dengan menampal Handyplus. Buka bila diperlukan.


20. Jawapan di dalam pen

Potong kertas kecil-kecil dan selitkan dalam pen supaya dapat dilihat semasa exam.

21. Jawapan di sekeliling pemadam

Tulis di pemadam dan bagi kepada kawan anda seolah-olah dia ingin meminjamnya.


22. Jawapan di atas pembaris

Tulis dengan kecil di atas kertas dan tampal pada pembaris. Guna pembaris bila diperlukan.


23. Jawapan dalam kalculator

Gunakan kalkulator saintifik yang boleh simpan memori.


24. Jawapan di atas tisu

Datang exam seolah-olah anda demam. Rajin-rajinkan bersin supaya orang percaya anda demam.


25. Jawapan berbentuk komunikasi

Biasanya soalan objektif. Sekali batuk untuk A, dua kali untuk B dan sebagainya.


26. Jawapan dengan warna coklat

Rancang dengan seorang kawan dan tentukan untuk jawapan A, coklat oren akan dimakan.


27. Jawapan di dalam telefon bimbit

Save nota di dalam Draft atau Notes dalam telefon bimbit anda.


28. Jawapan di luar dewan peperiksaan

Letak nota dalam tandas atau keluar ke tandas untuk tanya kawan yang sudah selesai.

29. Jawapan di sebalik kertas soalan
Selitkan nota di celah kertas soalan dan selak kertas itu untuk mendapatkan jawapan.


30. Jawapan di meja rakan

Upah kawan di sebelah untuk menjawab soalan pada dua kertas jawapan. Tunggu sampai 'Bang Moments' di mana akan ada rakan yang lain hantar awal dan keluar beramai-ramai dan anda mesti cepat-cepat ambil kertas jawapan yang kawan anda tuliskan itu.

Pantang larang yang tak wajib dipatuhi :

1. Lebih baik bawak kertas kecil daripada tulis di tangan sebab kertas kecil boleh dibuang kalau hampir kantoi tapi tulisan di badan memakan masa untuk dihilangkan.


2. Kalau kantoi, jangan sekali-kali mengaku anda meniru kalau tiada bukti. Berdebatlah dengan pengawas peperiksaan untuk membuktikan anda tak bersalah. Pastikan anda dapat sebut ayat "Saya tak sangka Prof sanggup tuduh saya meniru. Tindakan Prof ni boleh menggelapkan masa depan saya!" dengan lancar.

Cheat To Win | I lie I cheat I steal


Sebenarnya banyak lagi taktik penipuan lain dalam peperiksaan macam dengan walkman yang akan repeat nota yang dibaca atau pakai pakaian seksi untuk mengaburi mata pengawas peperiksaan tapi aku hanya tulis taktik yang pernah aku buat sepanjang aku mengambil peperiksaan. Ops! Kantoi sudah!! Hahaha... Yang pasti, setiap orang ada taktik meniru mereka yang tersendiri. Favourite aku taktik nombor 11!


Mesti korang nak cakap meniru itu menipu dan menipu itu berdosa kan? Tapi ada ke orang yang seumur hidup dia tak pernah meniru dan menipu?



Kunkun!!

33 comments:

cik miera said...

waahh tips yg bagus bila exam..haha

mia.lia said...

yg no 2 tuh je pernah buat..hehe

chittysarah said...

hahhah
teringat penah tiru sebelah menyebelah~~~


lallala~~

SyedGraphiX said...

haihh.. byk jgak yang aku pnah buat XD

ciq b said...

ak suke no 29,,hihi

mira_nas said...

huhu... susah la nak wat taktik segala ni kat sini.. pengawasan ketat la

Cik Diana said...

wah.. menarik nie.. idea nie..
pas nie blOh lah tiru.. kui3x..

pianist pianos :) said...

penah gune pemadam, HAHA ><

She's retarded said...

sgt expert! boleh diguna pakai untuk spm tahun depan

La.doLce_e[v]a('',) said...

hadoi la.. tulis kt kuku tu yg xbole bla.. haha.. dulu cik eva gune nset jew.. tulis n simpan kt draft :p kwang kwang kwang :p

ainakhani said...

aku buat no 2, 4, 5, 6, and 25 !
yang lain x penah buat.
eh no 11 ko ske? haha macam geli je.
kalo pompuan cane lak nak selak2 betis. gila.

mish cokat said...

hha. bgos bgos.btw, da folo cni.. folower 800th =)

Rafina Mimi Zairul Murni said...

dok baik meniru hehe :)

Mawar Merah said...

Tak berkat meniru dlm exam tau..

:: y.a.n.a :: said...

bhahahaa..TErbAIKk!!
like.like.like..hee

kahirie said...

bagus2

iKhRam said...

hai.. salam
kembali bernafas dala egomu..

meniru dalam peperiksaan..
ada yang benar2 memerlukan peniruan ini unutk masa depan.. dan jangan tak percaya ada yang menganggap peniruan ini sebagai habit yang tidak dapat tidak mesti dilakukan sebagai tabiat memuaskan hati...

yang pertama itu tidak saya risaukan.. tetapi yang kedua itu saya rasa memang tidak wajar dilakukan..

kenapa peniruan ini tidak dibenarkan.. masalahnya bukan ketika anda menyelesaikan peperiksaan dan bukan ketika anda mendapat result.. tetapi masalahnya akan berlaku setelah daripada itu..

maksud saya setelah anda diberi pilihan untuk memilih bidang untuk anda pelajari ataupun setelah anda berpeluang merebut peluang pekerjaan.. perkara ini yang akan mengganggugugat emosa dan mental para2 peniru dalam peperiksaan..

sebagai contoh, adik2 yang berkaya meniru dalam peperiksaan pmr.. kemudiaan mendapar keputusan yang baik sedangkan anda bukan seperti yang digambarkan dalam keputusan itu.. masalah akan dtg apabila anda tidak dpt meneruskan pelajaran dalam aliran sains kerana itu bukan tahap anda...

begitu juga kepada lulusan graduan yang benar2 suka meniru dalam peperiksaan.. kelayakan palsu hasil dalam peniruaan membuatkan anda berjaya temuduga.. seterusnya berhadapan dengan masalah.. itu tidak boleh.. ini tidak mampu.. kernaa perkerjaan itu bukan kelayakan anda..

di sini konsep berkat itu penting.. walaupun serendah manapun gred yang anda dapat.. pasti anda akan berpuashati dari usaha yang anda lakukan.. berbanding dari hasil peniruaan orang lain.. keberkatan itu menjamin masa depan..

ada pula alasan tidak cukup keyakinan diri ketika menjawab peperiksaan menjadikan calon mengambil keputusan untuk meniru jawapan calon sebelah untuk memeriksaan jawapannya betul atau tidak.. itu juga masalah...

jadi pendapat saya..
allah tidak akan mensia-siakan orang2 yang telah berusaha.. jarang kita dengar orang yang berusaha meniru dlam peperiksaan.. sebaliknya yang meniru itu adalah orang2 yang sambil lewa dalam belajar malah yang tidak bersedia menghadapi peperiksaan.. bagi saya byk yang kita usaha.. byk pulalah yang kita dapat..

justeru itu saya memohon, walaubgaimana cerdik dan licik pun anda meniru.. percayalah pengawas peperiksaan itu lebih bijak.. kalau anda terlepas.. sebenarnya anda diberi peluang oleh mereka.. percayalah.. saya bercakap jujur ini.. bagi mereka yg suka meniru.. abaikan cara pemikiran kolot dan kotor ini.. sebab dari peniruan mungkin anda bakal terlibat dgn jenayah rasuah...

itu sahaja dari saya
harap tuan blog berpuas hati dgn ulasan saya..
selalulah mengkhabarkan kepada saya entry2 yang bagus.. kerana saya suka sekali mengulasnya.. hahaha

yang benar
ikhram

nub said...

.ni dak2 nak spm semangat jaa nak apply tips2 ni..

haha

Azewas32 said...

huhuhuh...aku selalu jadi mangsa utk taktik no 28...

p/s:tirulah selagi x kantoii....hahaha..

sarah honey said...

yg nom 27 is my faveret! hahahaha
banyak lg rupenya taktik yg saya tak tahu yer.hoho

wannurfazrini said...

aku tak berani . kelih mata pun x berani . kantoi susah beb !

Khai said...

lepas2 aku masuk U..ak terus x meniru...ntah kenapa..jgn tnya aku.

Cik Tom said...

cik tom pun pernah meniru time test masa kat U...hahaha..tp xbaik amalkan ye..

miss anum said...

hahahaha... lucu la..
zaman ni dah berlalu sebab baru je tmt stdy :p

Aini Adam said...

hahahahah~no komen

BezBuddy said...

ak xpenah tiru dlm exam...kuiz adela skali dua...takut xberkat idup nt...hehe

Cik Yana said...

meh nak tambah satu khas untuk student prempuan.
Korang pakai tudung kan?
Hahaha~
rakam rumus dalam mp3 pastu playback mp3 tu spanjang exam.
Hahaha~

Burp said...

bhahaha! dulu ak pernah conteng formula blakng kalkulator..

Tok Esah said...

ahhaha, lawak2..

hurm, actually tok dtg ni nk tny, apih nak join tak gathering blogger terengganu tu??

kalau nak, sila pastikan kehadiran kat entry ni..


Senarai blogger join gathering

Diary Kurang 1/2 ONS said...

wah menarik nih ..aku sudah follow blog ini ditunggu follow backnya ...

aming said...

mu tertinggal..menulis jwpn ats kat belakng baju lecturer..

-DieLa_kE_Ai- said...

dulu diela hampir terkantoi wo meniru. menggelabah dibuat nye. Kitorang pakai baling2 kertas kecil kt kwn sbelah. Tibe2 lak jatuh depan cikgu. Fuhh, giler la. Nasib baik ade kwn sempat selamatkn kertas tu dan sorok. At last selamat. Moral of the story: meniru itu adalah perbuatan yg hina. [kata cikgu saya] hee. Peace^^

aq itz m3 said...

sabik pom time jwb pekse ayu smcm jer ddk huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...