My Dongsaeng. My Oppa. My Noona.

03 October 2011

ayat perempuan yang dibenci lelaki





Banyak kali perempuan berkata teman lelaki mereka tidak pandai menjaga hati mereka. Maka tercetuslah perbalahan. Persoalannya, pernahkah perempuan menjaga hati teman lelaki mereka?
Lelaki bukan selalu menunjukkan apa mereka rasa, maka sebab itulah lelaki jarang merajuk. Tidak seperti perempuan. Malah lelaki juga boleh terasa hanya dengan kata-kata kekasih mereka.




"Eleh. Ex baby pun pernah buat macam ni la..."

Lelaki tak suka dibandingkan tidak kira dengan siapa sahaja.

Perempuan pun tak suka kan kalau lelaki bandingkan anda dengan bekas kekasih dia?


"Awak. Awak tengok Shahirah budak kelas Sains tu cantik tak?"

Ini soalan yang lelaki tidak akan menang bila perempuan tanya. Kalau dia jawap "Ya", anda mungkin akan cemburu.

Percayalah dia akan jawab "Tidak" walaupun perempuan itu sangat cantik. Dan anda pula akan menuduhnya menipu. Betul?


"Nevermind. I'm fine..."

Muka anda masam mencuka. Bila lelaki bertanya kenapa, anda mengatakan anda okay. Percayalah, lelaki sangat tertekan mendengar ayat di atas.

Ayat di atas hanya mengundang lebih banyak masalah. Pertama, anda terlepas peluang memberitahu dia masalah anda. Kedua, anda memperbanyakkan masalah yang sedia ada.


"Awak pasti ke awak okay ni?" (Tetap tanya walaupun dia kata dia okay)

Lelaki juga ada hari 'datang bulan' dia. Mereka boleh jadi 'tiada mood', letih, atau rasa tidak mahu bercakap. Come on, kami juga manusia biasa! Perempuan tolong jangan cuba membaca apa yang difikir lelaki bila terjadi macam ni. Bagi dia ruang dan jangan ganggu dia buat beberapa ketika.

Kalau anda terus bertanya soalan begini, jangan terkejut kalau dia memberi jawapan, "Awak yang buat saya jadi tidak okay!"


"Sayang tak sukalah mak abang tu..."

Jangan membenci sesuatu atau sesiapa yang dia suka. Betul, anda mungkin tak dapat jadi 'sekepala' dengan semua orang dalam hidup dia, tapi cuba beri sedikit ruang demi hubungan anda dengan manusia yang paling dia jaga dan sayang.

Kalau anda cuba membandingkan anda dengan ibunya, hampir setiap masa anda akan kalah. Lelaki sayang ibunya lebih dari segala-galanya.


ps : Perempuan ada air mata sebagai senjata. Lelaki ada ego sebagai perisai ;)




49 comments:

nightstarshop said...

article terbaik...setuju 100%

syirah rasid said...

ouhh mcm tu. :)

Amir Baker said...

OO patutla... Thanks 4 advice yg berguna nie

Aisumi Chan Kawa'i said...

cuba untuk tidak melakukan semua di atas..

shaliza khairi said...

oh. macam tu ke. baru paham. thanx for sharing =)

Alip Apai said...

yg last tu terbaik. mmg xde sape suka kesayangannya dibenci..

Gadis mutiara said...

LOL=p

Ayu Aurora said...

nice entri ...
and thanks for the info :)

khairul said...

aku cukup nyampah pompuan yg suka ctrl , suka merajuk ..bro lak ?

::AkU wAnItA BiAsA:: said...

stuju...lelaki sgt ego...150%...n kdg2 ssh nk phm at lelaki kn...wlpn dh bsmew lmew...em22..

bella luna said...

haha,nice info;)

Cik Bahgia a.k.a Zet said...

hohoh... seb xpernah ckp2 mcm ni... klu dia kata ok, mknanya ok la tu... mls nk ambik tau klu dia sbnanye xok.. heheh

EyA edamanhatiku said...

waaa kna btul.gdebuk keras d kepala..hmm kna ubahlaa npaknya

✿cik tempe✿ said...

patutlaaa,baru taw :D

Detective Fiqa said...

^^

fatin nabila said...

hurmm,perisai yg sukar ditembusi..

Rapunzel Cikilolo said...

pasal kata-kata p.s tu:

hanya lelaki tertentu dan perempuan tertentu yang akan memiliki senjata dan perisai mereka... hehee

IkiN NikisA said...

haha terasa sikit .. wink !

http://ikinnikisa.blogspot.com/2011/10/bila-aku-dah-bosan.html

Luna said...

wah..hebat.. Mohon share ye tuan blog..

aMira~ said...

wahhhhh!! ok, this things memang sgt berguna! will try to follow all this pantang larang! >_<

aMira~ said...

wahhhhh!! ok, this things memang sgt berguna! will try to follow all this pantang larang! >_<

miratun madihah said...

baru tau,kehkeh terima kasih kerana bagitau :)

kusyi said...

huargh.. x ske laki ego! nyampah gle.. OPS! hehe..

tp sy x ske tegur laki yang tgh badmood.. takut sy kena tempias.. huahua..

entry best! :)

Budak Nakal said...

admin cam ade pngalaman jer ni...hehe...BTW nice entry..good job..

Farishah Hanem said...

ohh. nice entry. :)

Cik Yatt said...

suke2..

mirakim said...

setuju sgt2..
ske ayat terakhir 2

SpeakerSekolah said...

Yg no 2 tu stuju sngat2..nice info..terbaikkk

Eyra Daniel Arshad said...

hahahahax..menarik sngat-II info kat atas..hampir semua betul la..=)

cindhadahniea said...

1) tak penah cakap mcm tu lagi. so tak akan ckp lah kalaw dh mereka xsuke ;)

2)penah buat cam tu. HAHA tapi saje nak uji beliau... wuwuwuwu

3)selalu buat gitu.. adehhh

4)err... baiklah. xakan buat dah! huhu

5)euwww..xkan sama sekali ckp macam tu oke,mak die mak kite jgk taw..hihi~

~hihi sory, terpanjang pulekss komen.. lalalalalaa

Ungu Violet said...

lelaki mmg ego...huhu

izamin said...

wah.!! tq2 untk info nie.. mmg superb la.. :D

Neesa said...

hee, suka post nie. ;)

Edina Kasyah said...

terbaekkk!!

♥ yana ♥ said...

mcm tu ke ? baru i taw :)

Choc_Strawberry said...

haha.. i experienced all these.. but sbg pempuan, kami jg ego.. sbb tu kami buat tak phm

shida'R said...

oh ^_^

Media Wanita said...

Ooo macam tuu... baeklah, dari sekarang i nak berubah menjadi perempuan yang lebih faham terhadap teman lelaki i.. :)

Media Wanita said...

Ooo macam tuu... baeklah, dari sekarang i nak berubah menjadi perempuan yang lebih faham terhadap teman lelaki i.. :)

g@dis blUr said...

sampai bile2 pon kite xkn dpt phm seseorg 2...just kne saling bertolak ansur...

qasehraihan said...

best entry ni..
boleh share tak??

Si Manis Butterfly said...

Tq buat entry ni , now baru sy paham...he3

selembut salju said...

lelaki pom insan biasa ynag mempunyai perasaan
(=

♥ norlida ramli ♥ said...

yang no 2 tu slalu jugak buat.haha

ERAH ❁◕ ‿ ◕❁ said...

yg mula2 tu salu cakap....nak tengok jelez ke tak...emmm...jelez juga...siap marah2 lagi....hahhaha

fyra roslan said...

patutlah saya selalu clash, asyik buat bnd yang awk cakap tu je . HAHAHA . :D . Melawak je .

cik nurussalwa said...

ouch~ ok.. kalau dah tau u dont like "never mind..i'm fine"..

kami pun sama la jugak..~

and.. yes.. ego. memang korang ego pun~

opss.. sorry itu gurauan~

*peace~

shahirah negro said...

hehe.. knpe nme aku naek nih,,,
hahaha.. *pasan2..

Shaherah said...

ade nama shera dekat situ.. hahaha.. mcm awesome lak.. >.<"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...