My Dongsaeng. My Oppa. My Noona.

10 October 2011

facebook didahulukan blog diutamakan





Sebaik mendapat arahan yang rangkaian Internet telah berjaya disambung, Asyraf pantas membuka Facebook. Ada 2301 friends. Tapi yang betul-betul rapat dengannya tidak sampai 50 orang. Sedangkan dia sudah menapis untuk hanya menerima request daripada orang yang hanya dikenalinya sahaja.



Dia membuka Home. Salah seorang kawan lelakinya semasa bersekolah dahulu membuat status. Asyraf menekan butang 'Like'. Itu sahaja yang dia mampu. Kerana terlalu lama tidak berjumpa dia jadi serba salah untuk menegur rakannya itu. Bimbang rakannya itu tidak mengenalinya lagi pun ada.


Dia kemudian membuka Dashboard blog peribadinya. Dilihatnya beberapa blogger menulis entry baru. Satu per satu dibaca dan diberi komen.


Follow me at Facebook and Twitter


Asyraf kagum dengan entry Shahida yang bercerita tentang kemeriahan majlis konvokesyennya. Dia turut terpesona dengan teknik fotografi dalam entry Izni yang terbaru. Dia juga dengan senang hati menekan butang 'Share' entry terbaru Suriati tentang tips menghadapi final exam. Dia kemudian ketawa berdekah-dekah menonton video dalam blog Safiyah. Malah dia hampir menitiskan air mata bila terkenangkan ketabahan Nurbaya yang menulis entry tentang cintanya yang putus di tengah jalan. Dia juga mengagumi blog Aliff yang bertemakan cara mengubahsuai kereta. Tanpa segan silu dia juga bertanyakan soalan kepada Khairul, blogger yang
lebih muda daripadanya tentang cara mendapatkan trafik yang lebih tinggi.


Hampir dua jam Asyraf menghabiskan masa di depan blog. Dia puas. Dia sedar bagaimana setiap hari dia lebih banyak menghabiskan masa dengan blog berbanding Facebook. Dia memerlukan entry untuk dibaca seperti ikan memerlukan air untuk hidup. Dia sendiri menggunakan Facebook sebagai platform memperkenalkan blog kepada orang lain tapi baginya blog memberi lebih kepuasan berbanding Facebook yang semakin membosankan.


ps : Facebook is for friends that are now strangers. Blog is for strangers that should be your friends ;)




26 comments:

Gadis mutiara said...

setuju..Tapi saya memang x da fb,sebab tu komitment saya 100% at blog..dan saya suka..lol=p

teh o beng said...

fb annoying..blog amazing..haha ntah pape...

Ijah Normateen said...

fb memboringkan..
blog the best :D

!! YaNa YassiN !! said...

setuju,..layan blog lagi best,.. suka baca entri2 org yg x kenal, then lelama leh jadi kawan. :))

Paris Lipton said...

wahhh best2 ayat yg last tuhhh ;p

PUCCAnis said...

indeed..

♥tiehanurfatiha♥◕ ‿‿ ◕♥ said...

*angkat tangan tinggi2*
nampak tak apih..?? ehehe!

setju! same lah! selagi taleh bace blog, slagi tu tak senang dduk.. biar belog sendiri tak update, blogwalking wajib.. :)

fiQ'Ra said...

haha... best lah tujuk tuh :D

Zemint Firdaus said...

totally agree...
Facebook is for friends that are now strangers. Blog is for strangers that should be your friends...

ipa faiza~ said...

suke quotes y last tuh....

*thumbs up!!

kusyi said...

yeah! stuju banget... wa jatuh cinta sama belog .. facebook? kureng. :P

Mish eika :) said...

fb boring :(

Mra Mastura said...

kite kenal lalu blogger ke facebook ek ego? :')

♥ MS ♥ said...

seimbang. facebook+blog=faceblog. hehe

Cik tikah said...

FB buat cik tikah suka kutuk2 orang. blog suka ziarah2 org mcm ini. hehe..

Ana Farhana said...

blog byk info bole dpt.. fb ? kureng ckit. tp ade la skit2.

Alin said...

blog ibarat diari umum :D

sis92 said...

sis pun takdak fb haha
tapi serius blog lebih best dpd fb :)

+dieabella+ said...

suke dgn tweet ko...setuju!

i am S!L4H.. said...

suke ayat dari baris pertame sampai akhir. hehehehe

sabry oppa said...

sokong3!!!!
hidup BLOG!!!!!!!!!!!!

AzzifarunNurafizza said...

suka sangat dengan last word.. memang fb sekarang dah makin bosan.. lalalala...

SnowladieS said...

i realize it too! friends with stranger :)

Ayien Ocaca said...

hehe...fb boring...but blog awesome :)

Cik Ketam Malas said...

sbab tula on and off fb..

En iLham said...

sangat syahdu bace entri ni
memang betullah kata kamu, sesungguhnya blog dapat buat kita tersenyum di kala hati sedang menangis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...