My Dongsaeng. My Oppa. My Noona.

27 December 2010

punca dan kesan kekalahan indonesia






Kunkun!!


Semua dah tahu kejayaan Malaysia membenam Indonesia 3-0 dalam Final Piala AFF Suzuki di Stadium Bukit Jalil malam tadi. Tahniah pasukan Malaysia! Kita kembali digeruni di pentas Asia Tenggara. Akhirnya jurulatih menemui rentak yang sesuai dengan pemain kita iaitu corak hantaran pendek dan counter attack yang pantas yang memerangkap pasukan Indonesia.



Sebenarnya tindakan pemain Indonesia yang keluar padang kerana mendakwa penjaga golnya diganggu sinaran laser adalah taktik untuk meminta perlawanan ditunda atau diadakan pada hari lain kerana angka 26 seakan-akan badi yang menghantui Indonesia. Kenapa?

  • 26 Disember 2004 | Tsunami melanda Aceh
  • 26 Mei 2006 | Gempa bumi di Jogjakarta
  • 26 Jun 2009 | Gempa bumi di Tasik Malaya
  • 26 Oktober 2010 | Bencana Tsunami di Mentawai
  • 26 Disember 2010 | Indonesia tewas 3-0 di tangan Malaysia
  • Penjaring 2 gol Malaysia, Safee Sali berusia 26 tahun
  • Penjaring gol kedua, Ashaari Samsudin memakai jersi nombor 26

Tak salah kalau aku labelkan Indonesia ibarat anak kecil yang suka mengadu. Bila mereka kalah, sinaran laser dipersalahkan. Malaysia juga kalah 5-1 tapi tak pernah mengungkit tentang sinaran laser walaupun ada bukti yang kukuh seperti di bawah.



Orang yang sentiasa mengadu tentang laser ialah Markus, penjaga gol Indonesia. Wei Ceplos, kau kena laser sikit nak kecoh, nak boikot keluar padang. Ni aku bagi 3 gambar yang walaupun kena laser tapi tetap cool.



Tapi apa yang membimbangkan, ada ugutan dari penonton di sana. Dikhabarkan tiket untuk perlawanan kedua nanti sudah habis. Apa yang membimbangkan ialah ugutan awal seperti di bawah.


Ada berita mengatakan rusuhan berlaku di Stadium Bung Karno Indonesia di mana penonton memasuki padang kerana gagal mendapatkan tiket.


Tapi aku puji peminat Malaysia sebab walaupun berlainan bangsa, agama, negeri dan fahaman politik tapi mampu berganding bahu di bawah satu nama iaitu Malaysia.

Gambar ihsan daripada Terengganu FC Fan Page


Wo! Meriah sungguh malam ni. Dekat Facebook dan blog, semua cakap pasal bola. Aku nak tengok Liga Perdana Inggeris pun tak semangat tadi sebab terangsang dengan kejayaan Malaysia.



Tahniah pasukan bola sepak Malaysia dan rakyat Malaysia.
Majulah Sukan Untuk Negara.


Kunkun!!



39 comments:

aming said...

malaysia main mcm barce td..hahaha...tp xbaper nk jd r..

paw/paw said...

perghh indon marah dong. huhu

iqbalhakimi said...

uish..fakta 26 tu dasyat..hehe..mmg bodoh r kalau ada kes diorng nak tembak pemain kita..

Farah Hanim said...

tambah satu lagi,26 november,besday farah. xP

hasrulwahid said...

bengap sial indon!

sale_ehs gerrard said...

Dari dulu lagi dia orang anti dgn malaysia. bab suka pun nak over2.. rileks ler.. kita kn 1-5, x kecoh pun.. rileks je. ni baru 3-0. klau dia org power dia org boleh beat balik. tp mungkin dah rasa x power, tu yg nak guna kekerasan.. insaf2 ler..

wannurfazrini said...

malangnya nombor 26 tu , hahaha

tiqaa said...

bhye kan? dah ramai yg ckp camtu. :S

Burp said...

hah! indon = loser.. kalah menyalak..

ADfeez said...

mmg dasyat ar.... nie yg x sedap nie.. bila da kalah.. mcm2 pulak keluar.. ceh!

Naisophon X said...

Aku rasa orang putih training tengoh matahari panas gi.

Mu masa sekolah dulu, waktu PJK rajin dok main bawah silau matahari? Ni silau cotet gini je. wat alasan.

megat said...

kesian tol org indon..ckp terrer..bru kna 3-0 dh nk mgamuk cm org giler..lam hati pk nk ugut je..dyeowg xpk lak org indon dtg mngemis di msia.xbrsyukur lnsung org2 dia d trima msia..

iskandarzulkarn9 said...

nice entry...
terbaikk ahh..
thumb up~

hans said...

hohohoho
biasalah tu
diorang dah nak kalah
mulalah buat alasan bukan2
ego tak bertempat diorang tu
kalau dilayan memang tak jadi kerja la jawabnya

nid said...

blog kau stylo bro !

Hadi said...

haha..warghh..giler la nk tmbak org sska hti .. fakta 26tu nice ! haha

Aini Adam said...

indon mmg mcm tu..benda kecik tp suke membesarkan hal2 yg tak spatutnya..tahniah malaysia! tgk smlm pon da minit ke 58. haha.

Khai said...

Indonesia rebah di Tanah Melayu..kalo aku jd editor, aku akan letak nama tu kt backpage newspaper arini..haha

Tok Esah said...

ahhaha, dah kalah tu mcm2 alasan.. bodoh!!!

angka 26 tu besday adik aku!!! ahhaha badi!!

honeyvsbee said...

ah cakap jer lebih indonesia tuh..

tqaAwesome said...

sudah2 la indon oi. malaysia mmg main bagus malam tadi. huhu diorang nihh

myssmie said...

nice entry... indon nyibok je nak bising2.
laser cket tu ja pon, haissh.... mgada2 la si markus tikus!

thniah malaysia, belasah indon lagi nti, chaiyok!!!

nub said...

tahniah malaysia!

bebaloi p stadium

Siti Fairuz said...

INDONESIA kalau dah kalah memang banyak bunyi kan .

Anonymous said...

nice

kAziShA said...

malaysia boleh ^_^

LyNn HaMzAh said...

x sabar tgk game rabu nie...moga malaysia menang...

iKhRam said...

salam..
bernafas di egomu setelah sekian lama tidak menjengah..
saya adalah baik untuk meletakkan blog ini dalam senarai blog list..
supaya tidak ketinggalan..

baiklah..
masih ingatkah kita topik sejarah di tingkatan 5 dulu
sukan alat pembina perpaduan..
tp sekarang bunyinya macam meleset..
risau juga sebenarnya bila ugutan2 sebegini diwar2kan..

apapun
bila saudara mengulas nama malaysia
saya menjadi patriotik sektika..
ye.. perlawanan malam td memang mempertaruhkan semangat patriotik kita..
lebih2 lagi dengan insiden dan insiden yang menggolakkan perasaan kedua2 belah negara..
saya tidak mahu mengulas tentang itu..
kerana saya budak mentah yg takut menerima kecaman..

tp apa yg ingin sya ckp..
warga malaysia memang boleh berfikir rasioanal..
masih boleh bersabar..
saya tetap fikir.. sekiranya malam td kita kalah..
mungkin tiada apa perbalahan akan berlaku..
kita rakyat malaysia yg sukakan keamanan..
kerana semnagat kesukanan itu lambang perpaduan..

maaf
saya bukan kaki bola..
jadi hanya itu yg mampu saya ulaskan..

yang benar
ikhram

noa mohamad said...

negaraku,tanah tumpahnya darahku,
rakyat hidup,bersatu dan maju,
rahmat bahgia,tuhan kurniakan,
raja kita,selamat bertakhta....

Mawar Merah said...

Tah. Mmg bodoh bangat Indonesia kalo mau ditembak 'in pemain Malaysia. Mau ka kamu Indonesia melihat org2 Indonesia di Malaysia ditembak 'in pula? Bom? kamu mau bom Malaysia. Maukah kamu dibom oleh Malaysia? Rmai org2 kamu di Malaysia yg jd bibik2, buruk binaan, GRO dan sebagainya. Maukah melihat mereka dibunuh 'in? Karena org Malaysia kasihen same kamu, maka Malaysia terima org Indonesia bekerja n mencari uang di sinin...

papabear said...

memang ego orang indonesia ni terlebih2 bila bab malaysia. dorang rasa tension sgt kalau kita lebih dari dorang. nasib baik negara kita kecik, kalau besar sure dah banyak kena sapu... hahaha... eh lari topik pulak aku sori....

missamy said...

baru boleh komen laaa .
smlm on9 box comment ni x kua :)
btw , good luck malaysia on the 2nd leg .

penyisir rambut said...

hope mesia mng nt...

Azewas32 said...

ceplos tuh dh tau dia nk kalah....mcm2 plak alasan....kalah2 ah...

Anonymous said...

http://yudan.web.id/2010/12/27/sinar-laser-malaysia-sebab-kekalahan-indonesia/

kome sume tolong masok link atas utk petahan negare dari kene maki dek org2 indon sial ni

-DieLa_kE_Ai- said...

Good entry. Now, i know that 26 is their bad luck no. Indon ni memang suke cari pasal dgn indon. Die ta sedar agknye die pnya org rmai kat ngare ni. Bila lar semua ini akan berakhir. Moge2 tiada la kekecohan yang mengancam nyawa di Indonesia nanti.

peah @ peps said...

uishh...bahaya betul...nampak mcm tak civilised...hopefully tak jadikla..bende2 yg tak diingini..

Berjaya Hills Resort, Bukit Tinggi, Pahang
Ice Room, Dataran Sunway, Kota Damansara

Anonymous said...

anjing malaisia..
curang ko anjing...
kemenangan yang sebenarnya adalah menjaga keseportifan.. kalo malaisia macam hanjing... mau menang dg cara apa pun,.. SIIAL.. KIMAK BAPAK KAO

Jufa Eriana said...

like this entry.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...