My Dongsaeng. My Oppa. My Noona.

15 July 2012

jangan pandang belakang


"Babi punya boyfriend! Menyesal aku couple dengan kau setan!"


Talian dimatikan. Nadiah membaling telefon bimbit Sony Ericsson miliknya ke atas meja. Dia menumbuk paha tanda geram. Hanis di sebelahnya tersentak. Dia memandang muka kawannya yang sedang menahan marah. Hanis tahu Nadiah baru putus cinta dengan kekasihnya sebab kekasihnya bermain kayu tiga. 



"Dah la Nad. Sabar ye..." Hanis berkata lembut.


"Kau tak faham Hanis. Kau tak akan faham!" Nadiah membalas seraya mengetap bibir.


"Tahu. Aku mungkin tak faham langsung. Tapi kau jangan macam ni. Dulu jantan tu tak ada kau boleh happy, kenapa tak sekarang? Kau ada aku, kau ada kawan-kawan lain..." Hanis memberi kata-kata semangat kepada Nadiah bagi menenangkan keadaan.


"Tapi aku sayang dia. Apa yang betina tu ada sampai dia sanggup tinggal aku?!"
Suara Nadiah yang marah tiba-tiba sebak. Air matanya mula mengalir ke pipi.


Hanis diam. Cuma esakan Nadiah kedengaran. Hanis tiada pilihan. Dia kenal sangat sahabatnya itu. Nadiah bukan jenis mudah jatuh cinta. Jadi tak perlu dia kata masih ada ramai lelaki di luar sana. Nadiah bukan jenis main-main dalam cinta. Jadi tak guna dia perkenalkan mana-mana lelaki pada Nadiah buat masa sekarang.


"Sabar ye Nad. Aku ada kelas. Kau rehatlah. Nanti kita lunch sama-sama..." 
Hanis bangkit dan melangkah keluar dari bilik. Nadiah tunduk dan menangis teresak-esak.


Telefon bimbit Nadiah berbunyi. Satu mesej diterima. Hati dia kuat mengatakan itu mesej daripada bekas kekasihnya.


"Cinderella tak jadi puteri raja kalau dia pusing ambil kasut dia semula. So jangan kenang lagi. Yang lepas biar lepas. Take care. Sender : Hanis..."


Air mata Nadiah bercucuran laju. Terharu dengan kata-kata sahabatnya. Tapi dia mampu tersenyum. Sekeping mesej itu memberinya kekuatan.


ps : Kita mungkin sampah di mata dia tapi kita sebenarnya permata di mata mereka ;)


15 comments:

bukankosong said...

suka sms yg last tu

be positif!

=o) said...

slalo jadi silence reader at blog kau, tapi kali ni rasa entry ni paling tacing hati....

keep it up my friend, i love to read your blog.

Asyiqin Haulisah said...

betul, aku dah suka entri kau. serius. tak perlu kita menangis sama nak memujuk dia, cukup dgn spatah kata2.

abiwan said...

positif. sgt suka koleksi gambar motivasi macam ni =)

Nurmujahidah Ismail said...

wah,, ayat last tu macm menyentap sanubari je,, kih3

shaliza khairi said...

short but full of msg. =) nice!

AnAk dEneSor said...

sgt berbakat!

unGu said...

errr... nadiah tuh bertudung ker?

Halimatun Sa'adiah said...

sy nk jd cinderella!

Mohd Faziel said...

good..nice message,, no matter what happen, must go on.... yg lepas biar lepas...

minah sEmpooOT said...

no need to turn back..yg lepas biar lepas.. =D

Azham Vsvc said...

untunglah I single tak de baling2 telepon bimbit hehehehe

Mila Ahmad said...

sebak pulak baca ni eh...ayat last tu memg terbaek !!!

lurunharima said...

nice!
everything ada hikmah..
move on,.. adalah sebaik nya... =)

Azewas said...

cinderella jgk xkan jdi ptri rja klau ptra rja x kejar cinderella.. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...