My Dongsaeng. My Oppa. My Noona.

02 January 2011

office google vs office facebook



Kunkun!!


Cita-cita aku, nak kerja dengan company yang famous. Jadi aku buatlah penyiasatan ala CSI sampai aku jumpa dua company paling famous. Fikiran aku buntu tak tahu nak pilih company gergasi mana. Google atau Facebook?

Kedua-duanya mempunyai nama yang gah dan design yang menarik setaraf dengan kehebatan mereka. Terus terang, company biasa memang jauh ketinggalan berbanding dua company ni.

Google



Siapa tak tahu Google sila jangan baca ayat selepas ni. Masih membaca ayat ini? Maknanya anda tahu Google. Pejabat Google (Googleplex) terletak di California mempunya 19,786 pekerja di seluruh dunia. Ia mengaktifkan jutaan server di seluruh dunia, memproses billion search requests sehari dan banyak lagi. Semakin hebat pekerjaan yang dibuat, semakin hebat tempat bekerjanya. Tu hipotesis aku berdasarkan gambar di bawah.


Dapat main basikal dalam office.
Pekerja Mydin pun tak pernah main basikal dalam Mydin.


Ruang makan yang mana semua makanan free.
Nampak tak awek tu makan kat meja pingpong?


Ruang tema laut untuk tenangkan fikiran sebab dah banyak berfikir.


Tak payah eksyen la kalau ada handphone touchscreen bila masuk sini.


Setiap area memberi gambaran suasana di situ.
Gambar lembu? Tempat kanak-kanak bermain.


Ruang tenangkan fikiran tema taman. Macam tema perkahwinan pulak.


Siapa yang bagi kau main bola masa kerja?


Lantai karpet bumi sebab kat sini, dunia ibarat di bawah kaki anda.
Anda silap buat info, satu dunia percaya.


Semua pekerja di sini wajib pandai selesaikan kubik ni.


Arked game pun ada. Tak payah pergi shopping complex pun.


Mamat kanan skali, skrin punyalah panjang. Mamat kiri sekali, guna command prompt sampai 2 skrin. Mamat depan dia, muka stress giler.
Tengah main Dota kot.


Turun makan dengan gelongsor.
Dapat jugak excercise daripada asyik naik lif je.


Bot pun ada kat sini tapi jadi kerusi je la. Letak la jet ski sekali.


Facebook



Pejabat Facebook (Facebook Inc) juga terletak di Amerika Syarikat. Siapa tak tahu apa itu Facebook, sila roll ke atas, tengok sebelah kanan ada tulis Bernafas Dalam Ego dalam petak putih, dan klik Likes. Haha... Facebook mempunyai lebih daripada 350 million pengguna di seluruh dunia. Bos Facebook, Mark Zuckerberg membuat aku kagum sebab walaupun dia muda tapi dah kaya raya. Tapi pejabat Facebook ni kaya tak?

Ni tempat jerit kot. Macam shoutbox tu. Hahaha...


Bilik mesyuarat punya whiteboard sangatlah panjang.


Aku rasa diorang sengaja buat makan macam tak siap supaya orang makan cepat-cepat dan sambung buat kerja masing-masing.


Orang kat sini memang suka duduk kerusi kaki dua kot.
Terus buat kaki kerusi macam tu.


Merata tempat ada basikal. Berbasikal dari rumah ke hape?


Siling pun macam tak siap je. Senang nak wiring kot.


Tempat rileks. Tempat rehat pun boleh. Tempat tidur boleh jadi juga.


Tempat rehat juga tapi ada sound system. Siap boleh main skateboard lagi. Mesti awek-awek yang kerja sini hot kalau reti main skateboard.


Motif gambar ni? Ada Tiger Show ke apa atas meja tu? Semacam je tiang tu.


Ni bilik kaca. Sebab pintu dia kaca. Hahaha...


Tangga ke tingkat atas. Nampak tak mamat tu suruh awek tu add dia?


Sebab pekerja perempuan tak ramai kat sini jadi tengok bontot lelaki adalah hiburan utama. LOL. Aku sendiri tak tau nak describe apa gambar ni.


Jadi apa pilihan anda? Aku dah buat pilihan tapi pilihan aku biarlah rahsia.


Kunkun!!



29 comments:

iqbalhakimi said...

perghh..kemah gilo ofis dio..

aNnE said...

best3..main cube paling bes..haha

.::: Princess MOMOY :::. said...

bestnyer...hehe...

Sebab Mengapa HARIMAU MALAYA Tidak Boleh Ditukar Kepada HARIMAU MALAYSIA !!

MY RECENT POST: Jom Kenal KHAIRUL FAHMI CHE MAT Yang Encem

Nabilah said...

woo ~ sempoi ah !

asal Mydin ? *gambar first office google

touya said...

Aku suka yang google !

Daus Ramli said...

google la!
google paling atas dalam top 500 sites on the web..haha Facebook number 2..so,mesti gaji google tinggi kan? gyahaha!

shark said...

keje kt umah lagi best
bw makanan tv peti asi masuk lam bilik
haha

Teroris Cinta said...

nyaman nyaman bener la........

LehaMY said...

mak aihh. opis tu sungguh memikat hati. bestnya ! ngeh3.

Cik Seri... said...

kek je kat GOOGLE je ar, best giler...

Khai said...

weh apih..mai keja ngan aku la..Mykhel Airlines..haha

cntik header*

wannurfazrini said...

wow! selesa je nak kerja . silap2 tido kat pejabat ! heheh

Izyanti said...

Eyh!!! Google cantik dowh ofis die. hehehe.

daylachan said...

google cam best gile...hahaha

intanfarhana said...

HAHA serius nampak sangat mat saleh advance tak hengat dpd kte kat sini! Boleh bawak anak pegi keja letak kat bilik ada gambar lembu tu biar dia main kat situ tak pun pergi suruh main token HAHA. Anak dah merengek lapar, baling je biar turun kat food court via gelongsor. HAHA. ;D

iwan_dextrous said...

cool seyh law ak keje kt pejabat..mau ari2 ak g keje..x ad mls2 dh..hahaha

Dextrous cyber life

_s1t1 n0rb@1t1_ said...

haha,,terbaek punya entry..kalau nak dua dua boleh x?

duan lang said...

best dpt keje tmpt gni..haha

TheChekJah said...

nak kat google la.. mcm best je.. tp Jah tak reti main kubik tu...

Fatimah -Riiko- said...

google cm best je...

Anonymous said...

haha..info y brgne..
lme xjnguk sudaa blog mu..
ntah igt lg aku ke x..hoho

~akue89~

yana :)) said...

google la best.. facebook cam xsiap jer.. haha..

http://jalan-tanpa-episod.blogspot.com/2011/01/blog-baru-nafas-baru.html

Azewas32 said...

cbe ko cri ofis media prima ngn ofis RTM...

Mra Mastura said...

nak men gelongsor so nak google lah kan.. >.<

Nadiah said...

best entry ni...

misz FaTiN said...

klu dua2 xnk leh x?..huhu..
tak suke kerja kat ofis.. ;p

Yellow LEOpard said...

google lg best! huhu

zuhanismohamed said...

best gila pejabat mcm google..
kat malaysia memang xwujud lah tmpt mcm tu..ha ha

KB Emily said...

leh caya ke? mne ko dpt source ni?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...