My Dongsaeng. My Oppa. My Noona.

05 January 2011

aku rindu gaya hidup di kolej




Kunkun!!


Sejak tamat Diploma hari tu, aku lepak je kat rumah. Tapi aku rasa rindu sangat kat kolej aku dan kehidupan aku kat situ. Bukan nak cakap aku suka kehidupan kolej yang bosan tu tapi ada benda yang buat aku rindu bila teringat balik.


1. Tidur, tidur, tidur
3 tahun di kolej, aku dapat rasa nikmat tidur sepuas-puasnya. Tidur
adalah kawan baik aku masa kat kolej. Tidur tu memang aktiviti pelajar kolej.



2. Penjaga malam
Berjaga dari malam sampai pagi sangat menyeronokkan. Walaupun tahu berjaga malam tak elok untuk kesihatan, tapi tak remaja la tidur awal.


3. Semangat yang tak hilang
Aku rasa ada satu semangat baru dekat kolej. Bukan semangat untuk belajar tapi semangat untuk buat benda-benda baru. Kat kolej aku dapat main tennis, mandi ramai-ramai, share ubat gigi dan banyak lagi.


4. Hari hujan
Bila hari hujan, kebanyakan kelas akan cancel sebab student akan basah kuyup bila sampai kat kelas. Aku pernah berdoa supaya hari esok hujan turun dengan lebat sebab tak buat assignment.



5. Copy dan share movie
Bila ada budak bawak movie-movie baru, dia akan dikenali untuk tempoh 3 hari. Orang akan cari dia untuk copy movie. Rasa hot la sekejap masa tu.


6. Overnight
Jauh dari kampung, family tak tahu apa kita buat. Sekali-sekala overnight dengan kawan-kawan kolej tak salah. Nama pun remaja.



7. Otak blur
Masuk kelas lewat, belajar selama satu jam, ingat selama setengah jam dan lupa buat selama-lamanya. Sebab tu sampai hari ni aku tak tahu kenapa aku ambil Diploma Computer Networking.


8. Internet mahalaju
Masa tu aku pengguna Celcom Broadband so bagi aku wireless kat kolej aku sangat laju. Boleh download movie dalam tempoh 3 jam. Kalau broadband? Seminggu mungkin.

9. Junior perempuan panggil 'abang'
Bila dah jadi senior, tengok adik-adik baru masuk, mata dah rambang. Kalau ada junior panggil dengan gelaran 'abang', rasa nak melompat dekat situ jugak. Jakun kan aku?


10. Tiada rasa tanggungjawab
Kat kolej adalah kali terakhir aku rasa aku sangat tidak bertanggungjawab. Langgar peraturan, ponteng kelas, buat MC palsu, bawak toyol masa exam, masuk kelas 45 minit lewat, kutuk lecturer dalam Facebook dan suruh member buat assignment. Aku tak tahu kenapa aku suka dengan bad habits aku masa tu.



Siapa-siapa yang tengah start semester baru kat kolej atau universiti sekarang, tapi rasa tak best, meh tukar dengan aku.

Lambatnya aku nak sambung belajar balik.
Betapa bosan dan susahnya bergelar penganggur.


Kunkun!!



23 comments:

ciq b said...

ade se esemen mu ak wat....tp ak dop ingt sbjek mnde....kite pakat ak...ak wat esemen mu...mu print esemen ak..haha

hasrulwahid said...

kemah keming. hahaha

meowwmania said...

cantik banner tuh :)

aq itz m3 said...

amboii peristiwa 2 huk2

CahayaCintaIlahi said...

yep rindu bende2 ni ble da stat keje
awk da stat keje ekh?

Aq Waeda,,, said...

haha..kelakar la post ni,,tp mmg betol pon ape yg di listkan 2,, :D ..tp kebanyakan student laki je wt camtu,,hehe,,

duan lang said...

dulu mase blaja rase nak cepat habis kan?hahaha

♥ eyka elisha ♥ said...

waaaa~~aku pon rindu zmn stdy.da setaon aku abes dip..!! =((
jom kte g smbg stdy lg =P

zazaw said...

zaman belajar lah best
hihihihi

JR Shoppe said...

Biasalah bro..kita selalu merindui sesuatu yg bukan lagi hak kita. Nanti di masa depan bro pasti akan merindui masa sekarang yg bakal ditinggalkan. So, remember ur past n enjoy ur present....

mizzapple said...

time stdy yg pling best.
skg dh keja tp still rndu nk stdy blik. huhu

p[A]n[A]d[O]L said...

masa kat kolej mmg adalah golden time..
we owez miss dat time..
oleh itu, enjoylah masa itu dgn spuasnya tp dgn batasan yg spttnya.. ^^

.::WaNiE::. said...

mandi ramai ramai??

Yellow LEOpard said...

eh,,aku rase wireless lg slow drpd broadband. (-,-)
haha..tido tuh pnting..

iwan_dextrous said...

hihihi..sokong semua tu..


Dextrous cyber life

Khai said...

ahaha..entry yg aku tunggu2 akhirnya keluar!!! hahaha

misyamissyou said...

hoho! kalau cm tu smbung belajar..hehee

acan ketot said...

wahh..
sonok nye kolej apih..

Azewas32 said...

huuurrrhhhhh.....tue ah...suh smbg degree xboh....

WAHIDA ALIAS said...

wahh...gaye hidop yg beshhhh...

iKhRam said...

hahaha.. otak blur tu yg paling best...
kalau blaja bio, kimia dan terutamanya physic.. masalha mcm ni slelau terjadi.. usahkan setengah jam.. setengah minit jer mampu nak ingat sleebihnya nnt akan lupa la.. bila nak exam baru la kelam kabut la nak study balik.. mulalah m=lari tak cukup tanah..

Berto said...

sabar2, nnt masuk la U ni balik, smentara tgh cuti ni, sambung je tido

Miss Meen said...

^_^ betul !!!! Rendu masa belajar byk benda baru yang pertama kali kita buat !!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...