My Dongsaeng. My Oppa. My Noona.

06 August 2012

terima kasih lagenda



Itu dia! Di atas podium berbaju oren Harimau Malaya. Berdiri bersama kalungan pingat perak di dada. Berdiri bersama air mata. Air mata seorang wira negara. Air mata yang menceritakan bagaimana berat bebanan yang digalas di bahu seorang lelaki berbangsa cina yang membawa nama Malaysia. 


"I'm sorry". Itu tweet pertama daripada jejaka ini. Sebak rasa hati. Pemuda pendiam ini lebih memikirkan perasaan penyokongnya berbanding kejayaan peribadi.


Tak apa Lee Chong Wei, tak apa. Kau tetap berjaya. Kau berjaya memenangi hati ramai manusia. Memang benar Lin Dan pemenangnya. Tapi juara sebenar bukan yang memenangi tempat pertama. Juara sebenar adalah orang yang membuat negaranya bangga. Kau tetap juara!


Kau buat perpaduan menjadi realiti. Kau ubah mentaliti. Kau jadi insipirasi. Kau sematkan jati diri. Kau buat rakyat semakin bersatu tanpa disedari. Kau berjaya realisasikan janji yang masih gagal ditepati sampai hari ini. Kau buktikan sukan ada kuasa yang tersendiri. Untuk ini, kau seharusnya dijulang tinggi. Secara peribadi, aku tak perlukan emas Olimpik asalkan kau ada di sini.


Terima kasih sebab bagi aku harapan di temasya sukan terbesar di dunia. Terima kasih sebab bagi aku percaya gagal sekali bukan bermakna gagal selamanya. Terima kasih sebab bagi aku sedar kecederaan bukan halangan untuk berjaya. Terima kasih sebab menyatupadukan rakyat Malaysia tanpa mengira fahaman politik, bangsa dan agama. Terima kasih, lagenda.


ps : Peluh yang kau titiskan lebih berharga daripada Baskin Robbins yang orang ramai rebutkan ;)


13 comments:

hafiz hafizol said...

ambek toh... haha

Sya Syahirah said...

he make us proud *bangga*

bukankosong said...

bangga dengan beliau

missina said...

Betul tu..sgt bangga wlupun sedikit kecewa...huhu

♥Miss Yaanaako♥ said...

tumpahnya air mata seorang wira negara . superman ;)

Syahir Ramli said...

setuju! dia mmg legend!

gary said...

aku setuju... we are proud of you dato'... :)

bella luna said...

setuju,.walau ape pun keputusannya, die tetap wira negara,.

R.T.W said...

Now we have lost our great badminton player. Who will replace him then? China has more backups than us. Damn you LCW. Why u no train apprentice?

Razil Tahir said...

kalah nasib jer kot...
he inspires me a lot...
Proud with you LCW! XD

Cik Fyda Rauf said...

Aku bangga dia berjaya julang nama Malaysia di persada dunia

Sofinah.L said...

Dialah HERO MALAYSIA!!! =D Proud of him!

Sofinah.L said...

saya share entry terbaru saya :-
http://www.sofinahlamudin.com/2012/08/anda-mempunyai-impian-tuliskan-impian.html

dan saya share ini juga :-
Lets join me buat duit before 27/08/2012 thru FB atau BLOG. Lepas 27/08/2012, PRELAUNCHX akan mengenakan bayaran sebanyak RM100. Sekarang percuma lagi ni! CEPAT!

Lawati link ini untuk join ---> http://prelaunchx.com/x/sofinah169

#PRELAUNCHX ialah company under FOREX.FOREX tu company matawang dunia dan Malaysia ada juga FOREX.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...