My Dongsaeng. My Oppa. My Noona.

08 April 2011

kisah tak sempurna untuk kita kenang







Kunkun!!


Seringkali kita mengatakan kita tidak sempurna. Dan setiap kali itulah, orang lain akan mengatakan benda yang sama. Membandingkan tahap tidak sempurna antara satu sama lain. Semua orang mahu mengatakan hidup mereka jauh tidak sempurna daripada kita. Dan seterusnya. Realitinya, tiada seorang pun yang sempurna. Maksud aku, sempurna dari segi mental, bukan fizikal. Aku percaya tiada seorang pun yang hidup mereka sentiasa gembira. Walaupun setiap hari ada benda menggembirakan dalam hidup mereka, tetap tercalit segaris kesedihan dalam perenggan lain hari mereka. Segaris kesedihan? Hidup aku tercalit setompok.



Kawan : Kakak Apih jangan la sedih ye.
Aku : Eh? Kau kenapa?
Kawan : Pasal entry sedih semalam la.
Aku : Oh... Semalam je, hari ni tak.
Kawan : Kau buat setiap hari pun takpe, aku suka.
Aku : Hahaha... Yang lain biar aku simpan.
Kawan : Kalau benda betul, buat apa kau nak simpan?
Aku : Kalau benda betul, perlu ke bagitahu semua orang?
Kawan : Entah. Yang mana satu betul?
Aku : Entah. Aku pun tak tahu.
Kawan : Hahaha... Rileks. Jangan tunjuk kau lemah.
Aku : Bukan. Aku cuma nak orang tahu aku tak sempurna.
Kawan : Maksud kau?
Aku : Aku nak orang tahu aku bukan happy setiap masa.
Kawan : Ye ke? Aku tengok kau gelak je setiap masa.
Aku : Aku gelak tapi orang tak tahu aku ada masalah.
Kawan : Oooo... Fake smile la selama ni ye!
Aku : Hahaha... Apa-apa je lah kau.


Sebenarnya bukan sekali orang tanya soalan macam tu. Banyak kali. Ramai. Kenapa aku suka cerita masalah dekat blog? Entahlah. Aku rasa, setiap masalah aku, bukan aku saja yang rasa. Walaupun kawan-kawan sekeliling aku takde masalah macam tu, mungkin kawan-kawan dekat blog ada. Atau, manusia lain dalam dunia ni.


Lagipun, aku tak suka orang anggap hidup aku sempurna. Bila orang cakap aku sentiasa happy, aku hanya dia. Aku tak tunjuk emosi depan orang. Aku tak nak jadi orang yang 'spoil' satu-satu benda hanya sebab aku emo. I am smiling but that doesn't mean I am okay.



Bukan hidup namanya kalau tiada masalah. Cuma terpulang pada kita untuk memilih. Pendam, atau luahkan. Dan aku dah pilih salah satu. Aku bukan orang yang gembira setiap masa. Sebab ada masanya, aku cuma rumput yang dipijak dan diludah.


ps : He's my bestfriend ever. You break his heart, I will break your legs :)


Kunkun!!






5 comments:

cahaya said...

sometimes you have to smile
pretend everything's ok
hold back the tears
and just walk away...

pelangi said...

sejap....kakak???
betullah!!! tak semua orang ley paham perasaan kite kan... buat apa law kita luahkan dekat orang tentang masalah kita tapi dia tak paham pon pasal apa yang kita pikir,, last2 dia akan kata benda yang same gak,, baik kite luahkan kat blog yang tak boleh bercakap...

Farah Hanim said...

I am smiling but that doesn't mean I am okay. - ohemgee, rase mcm nk like ayat tu seribu kali T_T

Mra Mastura said...

chill..pelangi comel akan buat si ego tersenyum lepas ni :)

zubect said...

semua manusia tak sempurna....kalau semua sempurna bukan manusia la namanya....ct nurhaliza pown dapat laki tua,so relax r....fake smile pown kadang2 ada bagusnya sebagai senaman muka:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...