My Dongsaeng. My Oppa. My Noona.

10 September 2012

kisah lokman



Aku ada kawan. Lelaki. Lokman nama dia. Tapi aku panggil dia Lokmang. Kadang-kadang Mang je. Biasalah orang Terengganu. Dia sekolah rendah dengan sekolah menengah sama dengan aku.


Masa sekolah rendah, Lokman ni tak ada geng sangat. Dia biasa ikut geng aku je time rehat. Time ponteng je dia tak ikut. Sebab Lokman ni baik budaknya. Macam tu la mak aku cakap dulu.


Sebab dia ni baik sangat, dia selalu jadi mangsa bila time ada jualan Milo atau Vitagen kat sekolah. Aku suruh dia beratur dulu, nanti bila dah dekat nak beli baru aku potong dia. Aku bagi upah air yang aku beli tu je la kat dia. 





Pernah sekali Lokman ni masuk hospital masa tingkatan dua. Dia sakit jantung berair. Aku pergi melawat hari Jumaat. Family dia ada. Dia tengah baca komik masa tu. Banyak topik jugak kami bualkan. Maklumlah lama tak jumpa.


Aku minta diri nak balik. Hari pun dah nak gelap. Aku kata nanti ada masa aku datang lagi. Lokman angguk je. Aku salam dengan dia. Dia kata dia lupa cara salam geng kami masa sekolah rendah. Aku pun ajar la dia balik. Biasalah zaman sekolah rendah, style salam macam-macam.


Aku hantar mesej dekat Lokman. Aku suruh dia jaga diri dan keluar cepat. Dia kata memang dia dapat keluar lagi dua atau tiga hari. Lega aku baca mesej tu.


Selang tiga hari, masa tu tengah exam pertengahan tahun, ada satu pengumuman dekat sekolah. Arwah Lokman sudah pergi untuk selama-lamanya! Aku bingung. Aku terkilan tak dapat pergi masa hari pengebumian arwah sebab aku tengah exam.


Lokman tak pernah tunjuk dia lemah. Dia senyum, buat lawak. Dia tak pernah tunjuk dia akan pergi. Dia bukan tak ingat cara salam geng kami, cuma dia ajak salam untuk terakhir kali. Betul kata Lokman, lagi tiga hari dia akan 'keluar'.


Lokman, semoga tenang kau di sana. Al-Fatihah.


ps : Adat manusia bila dah hilang sesuatu baru pandai nak hargai ;)


7 comments:

hafiz hafizol said...

Semoga Arwah ditempatkan dlm kalangan org beriman.. Aminn

misspurple said...

alfatihah untk arwah..

Bud@k Gil@ said...

Al-Fatihah.....serius aku pernah alami perkara yang sama....

Nurmujahidah Ismail said...

tak pernah lagi alami,,, moga tenang arwah di sana

hellyeahae said...

sedihnya :'(

bella luna said...

alfatihah, semoga arwah tenang disana,.

mar ismail said...

senang untuk berkawan tapi susah untuk bersahabat. kisah lokman .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...