My Dongsaeng. My Oppa. My Noona.

30 September 2009

the phenomenal of 23

Posted on 12082009

aku meminati nombor 23... sebab ape? sebab aku lahir 23 januari... tp lepas aku cek² dan cek² , rupa²nya nombor 23 ni ada banyak kaitan... antaranya yg aku jumpa ialah :
  • W ialah abjad ke 23. W bererti 2 point ke bawah dan 3 point ke atas.
  • Telegraf menggunakan 23 sebagai kod utk 'break the line'.
  • Kurt Cobain dilahirkan 1967 (1+9+6+7=23). Beliau mati pada 1994 (1+9+9+4=23).
  • Lagu pertama dlm album pertama side A band The Beatles direkod sebanyak 23 kali.
  • Psychick TV termasuk dlm Guiness Book of World Records dgn memasarkan album dlm masa paling pendek. 23 album dlm 23 bulan pada 23hb setiap bulan.
  • 23 Mac 1997 - komet Hale Bopp paling dekat dgn bumi iaitu 123 juta batu.
  • 23 saat diperlukan utk darah bergerak ke seluruh badan.
  • Secara purata seorg perokok menghisap 23 batang sehari.
  • TCP/IP port utk Telnet ialah 23.
  • 23 Disember 2012 - Kaum Mayan percaya kiamat berlaku pada tarikh ini.
  • John Dillinger merompak 26 bank, 23 daripadanya kerana duit.
  • Di dlm movie Airport, pengebom gila duduk di Seat 23.
  • Di dlm movie Hackers, data yg menyebabkan semua kekacauan diambil dari 'Data Bank 23'.
  • Dianggarkan 23,000 batu besar diperlukan utk membina piramid.
  • Terdapat 23 vitamin dan mineral dalam pil Centrum Silver.
  • Hiroshima dibom pada 6 Ogos 1945 (6+8+4+5=23) pada 8:15 am (8+15=23).
  • Terdapat 23 area tulang bersambung dari bahu ke hujung jari manusia.
  • Adolf Hitler memgetuai National Socialist Congress pada 23 Januari.
  • 23 Julai - tarikh di mana banyak UFO dilihat berbanding hari² laen.
  • 23 Julai ialah sambutan tahun baru di negara Egypt.
  • Hanya terdapat 23 abjad dalam bahasa Latin.
  • Terdapat 23 bangunan di kampus Microsoft seperti di Redmond, Washington dll.
  • Terdapat 23 gabungan huruf dan nombor di syiling U.S.A.
  • Nissan ialah brand kereta Jepun di mana "ni" ialah 2 dan "san" ialah 3. So Nissan bererti 23.
  • Michael Jordan memakai jersi 23 merujuk hari bapanya dibunuh, 23 Julai 1993. Dia menghabiskan season pertama sebagai 'Rookie' pada 1985 (1+9+8+5=23).
  • New York Yankees memenangi 23 kejuaraan dunia. Kejuaraan pertama dikecapi pd 1923.
  • 23 kromosom terdapat dlm sel seks manusia normal.
  • 23 ialah nombor atom utk Vanadium.
  • Sebagai tanda meminati Michael Jordan, David Beckham memakai jersi 23 di Real Madrid dan LA Galaxy.
  • Manchester City F.C. menyimpan jersi nombor 23 kpd mana² player sejak 2003 kerana kematian Marc-Vivien Foe pemain Man City dan Cameroon yg pengsan dan mati pada 2003.
  • Lagu Blink-182 'What's My Age Again' mengadungi lirik "nobody likes you when you're 23."
  • 23 ialah salah satu nombor selain 4, 8, 15, 16, 23, dan 42 yg digunakan dlm drama Lost.
  • Di dlm movie Jeepers Creepers, Creeper muncul setiap 23 tahun selama 23 hari utk mencari mangsanya.
  • Di dlm movie L: Change the World, maximum hari utk hidup ialah 23 hari sebelum seseorang itu mati apabila namanya ditulis di atas Death Note.
  • Titanic tenggelam pd 15 april 1912 (1+5+4+1+9+1+2=23).
  • Pada keyboard komputer biasa, abjad ke 23 iaitu W terletak di bawah serta di antara 2 dan 3.
  • 23 Mph ialah kelajuan maximum burung gagak Amerika.
  • The Paris-bound TWA Flight 800 meletup dan terhempas pada 17 Julai 1996 mengorbankan semua 230 penumpang dan crew kapal. Seats yg paling teruk rosak ialah 23J n 23K.
  • Jim Carrey ialah seoarang yg sangat obses dengan nombor 23. Dia ialah pelakon utama filem 'The Number 23' dan dia menukar nama syarikatnya kpd JC23.
  • WTC = W=23rd letter, T=20th letter, C=3rd letter.. 20+3=23.
  • 23 Januari 2003 - komunikasi pertama antara Bumi dan spacecraft Pioneer 10.
  • 23 Februari 1994 - aktres Dakota Fanning dilahirkan.
  • 23 Mac 1956 - Pakistan menjadi negara Islam pertama di dunia.
  • 23 April 2003 - semua sekolah di Beijing ditutup kerana virus SARS.
  • 23 Mei 1995 - edisi pertama Java Programming Language dikeluarkan.
  • 23 Jun 1972 - legenda bola sepak Zinedine Zidane dilahirkan.
  • 23 Julai 2005 - 3 bom meletup di Naama Bay, Egypt membunuh 88 mangsa.
  • 23 Ogos 1990 - Armenia mencapai kemerdekaan daripada Soviet Union.
  • 23 September 1996 - Fujio F. Fujiko penulis Doraemon meninggal dunia.
  • 23 Oktober 2001 - Apple Company memasarkan iPod.
  • 23 November 1936 - majalah Life pertama dipasarkan di USA.
  • 23 Disember 2003 - kilang gas PetroChina meletup dan mengorbankan 234 nyawa.
tu je yg sempat aku cari... kalo korang rasa ada lagi juz komen k... bak kata cikgu math aku time skolah dulu, setiap nombor tu ada keunikannya... lu pikir la sendiri...

1 comment:

HearTBeaT said...

saya pun suka no 23 tiga sbb sy lahir 23 hb..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...