My Dongsaeng. My Oppa. My Noona.

29 August 2010

tips rambut cepat panjang







Kunkun!!



Dulu orang selalu tanya camne aku boleh simpan rambut panjang dalam masa singkat. Tapi masa tu aku hanya bagi jawapan simpan dan jangan potong. Kalau potong jadi pendek la kan. Hahaha. So sekarang aku kongsi tips-tips yang aku guna untuk mempercepatkan rambut panjang.


My Hair My Everything | 03 July 2010


Pertama. Minum seberapa banyak air yang boleh. Selain mempercepatkan rambut tumbuh ia turut membuatkan rambut lebih segar dan tak kering.


Kedua. Makan makanan bernutrien. Kalau taknak makan pun pastikan anda selalu minum air soya sebab soya turut mempercepatkan rambut tumbuh.


Ketiga. Sentiasa basuh rambut anda. Tak perlu ke salon. Buat sendiri je kat rumah. Kalau boleh basuh dulu dengan air suam dan bilas dengan air sejuk. Elakkan air terlampau panas sebab boleh merosakkan sel dalam rambut.


Keempat. Jangan guna hair dryer. 'Blow' rambut hanya akan merosakkan rambut anda. Biarkan rambut anda kering dengan sendiri.


Kelima. Jangan 'dye' atau warnakan rambut. Kalau nak 'dye' jugak, tunggu sehingga rambut anda panjang seperti yang anda inginkan.


Keenam. Dapatkan rehat dan tidur yang cukup. Yang ni paling susah.


Ketujuh. Kurangkan kopi, alkohol dan rokok.


Perhatian!! 'Blow' dan 'dye' membuatkan rambut lebih cepat rosak.


Aku bagi tips ni sebab aku dah potong rambut. Takde lagi rambut macam ni.


Model Rambut Tak Bertauliah | Free and available


Nak tau camne rambut sekarang? Nanti la aku bagitau. Hahaha.



Kunkun!!




25 comments:

echah mashuri said...

uishh...kna mnum soya ek...wahh...menarikk..huuu

LIPISLADY said...

Sallam,
lawa rambut,
rambut baru macam mana pulak fesyennya..

apih el nino said...

echah mashuri...
soya tu antara pembekal untuk cepat panjang la...
lagipun soya tu kan murah...
tak perlu pegi buat treatment pun...
hehehe...

apih el nino said...

lipislady...
waalaikumsalam...
rambut baru pendek la...
nanti sampai masa saya tunjuk ek...
hehehe...

:: m!3yr4h_nAnEA :: said...

wah..tips yg bgtu hebat...
sgt b'guna..
thanx

Khai The Kerozer said...

rambut panjang jer??? tips lebatkn rambut xde ker???

AiDa AzRyN said...

Patut la rambut aida banyak.. sebab kerap minum soya.. haha~ :P

meowwmania said...

skrg dah botak kan kann...

Haw said...

tak terfikir pulak pasal rambut nih.. apatah lagi nak bg dia cepat panjang.. apa2 hal, syukur atas apa yg d kurnia oleh Nya.. since dah d kurnia, kenalah pandai2 jaga, betul tak?

Anonymous said...

ko praktis ke setiap tips yg ko bg ni? hehe..

apih el nino said...

m!3yr4h_nAnEA...
apa ke payoh bebenor nak eja nama awak ni...
tapi takpe sy eja jugak...
ambik la tips tu simpan elok-elok ye...
macam bagi harta pusaka dah ni...
hahaha...

apih el nino said...

khai the kerozer...
lebatkan rambut tak tau la bro...
sepanjang aku berkecimpung dalam dunia rambut ni tu je aku tau...
masa aku buat tips ni rambut aku sama-sama panjang dengan lebat...
nanti kalau ada cara dia aku bagitau...
atau kau pegi tanya yunnam haircare ke...
hahaha...

apih el nino said...

AiDa AzRyN...
mesti aida suka minum soya kan? kan?
tapi soya memang baik utk kesihatan...
petua orang tua pun cakap camtu...
hehehe...

apih el nino said...

meowwmania...
mana ada botak la...
sekarang rambut pendek je...
nak tawan hati mak mertua...
okay yang tu tipu...
hehehe...

apih el nino said...

Haw...
betul betul betul...
sangat bersetuju dengan anda...
semua ni pinjaman tapi kena jaga betul-betul...
sebab tak semua orang dapat...

apih el nino said...

anonymous...
semua ni aku buat...
cuma no 6 dengan 7 je yang susah sikit...
langgar peraturan sikit takpe la kan...
hahaha...

Azewas32 said...

dh botak tuh botak je lah....huhuhuhu..
dkyh nk tips2 dh....buang mse jerr....hahahaha...
kne ptong rmbut...hahahah

Syafiq Kadiran said...

cantek nyer rambot...

FloEllen said...

wah..mcm ni rambut baru hcom dik..hehehee..rambut raya le tu kan..ahaks!!

apih el nino said...

azewas32...
aku tak botak la beb...
at least rambut aku lagi panjang dari mu...
hahaha...

apih el nino said...

syafiq kadiran...
thanks la bro...
rambut lama tu...
takde dah sekarang...

apih el nino said...

floEllen...
rambut tu dah potong la...
raya berambut pendek...
hehehe...

Azewas32 said...

hahaha...sorrya2.....emg ah rmbt mg pnjng dri ak...sbb rmbut ak klu pnjng nmpk pndek gk...sbb rmbt ak tbal....mcm mg nipis...

apih el nino said...

Azewas32.
tapi mu rambut pendek nampak smart doh.
macam aku ni rambut panjang baru smart.
macam yamapih gitu.
hahaha...

.::: Princess MOMOY :::. said...

soya? 1st time dgr tips tu. btw, thx dear. tapi rambut momoy mmg dah pnjang. paras pinggang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...