My Dongsaeng. My Oppa. My Noona.

29 November 2010

bersediakah anda bergelar blogger?


Kunkun!!


Mungkin entry kali ini agak dramatik tapi realitinya tak semua bersedia untuk menjadi seorang Blogger.


Serius kalau aku tahu untuk menjadi seorang Blogger perlu buat perkara di bawah ini, aku sendiri tak akan mula menjadi seorang Blogger. Tapi kalau aku tak mula menjadi Blogger, aku tak akan dapat lihat apa yang ingin aku sampaikan ini.


Tapi ingin aku tegaskan, blog mempunyai banyak keistimewaan dan keistimewaan itulah yang membuat aku berblog setiap hari.


Blogging ialah pekerjaan

Orang ingat blog ialah menulis sesebuah entry dan berharap agar ia berjaya.

Realitinya, menulis entry ialah langkah pertama dalam Blogging. Diulang, menulis ialah langkah pertama anda.

Selepas siap menulis entry, ada harus promote entry tu, kemudian berinteraksi dengan pembaca dengan membalas setiap komen mereka. Anda juga harus berinteraksi dengan pembaca dari Facebook atau Twitter.

Untuk menjadi blogger yang hebat macam blogger-blogger famous kat luar sana, anda perlu aktif di blog anda sendiri. Ia juga dapat mencipta brand anda sendiri sama ada melalui nama anda atau nama blog anda itu.

Hard Work | That's what you need


Blogging ialah pekerjaan yang memerlukan kerja keras setiap hari.

Adakah anda bersedia bekerja keras setiap hari?


Anda Tidak Boleh Blogging Berseorangan


People look at blogging as 'One Man Show' but truth is blogging alone is the fastest way to fail.

Aku bertuah sebab terjumpa beberapa blog hebat sepanjang aku bergelar blogger. Sebab itu sampai hari ini aku cuba melayan setiap pengunjung blog aku dengan sebaik mungkin.

Greatest Real Madrid | Team work needed


Jika anda tidak berniat untuk bekerja dengan blogger lain atau menjalin hubungan yang bermanfaat dengan mereka, maka anda semakin hampir untuk jatuh sebagai blogger.


Don't think like a Blogger


Ini mungkin nampak agak complicated.

Thinking | Where ever you are, keep thinking


Blogging has changed. Menulis sebuah entry, duduk relaks dan berharap duit datang kepada anda sudah tidak digunapakai.

Untuk blogger yang menjadikan blog sebagai side income,
jadikan blog anda seperti sebuah business.

Ini cara aku handle business aku :

Buat produk (entry) baru.
Jual produk (entry) kepada pelanggan (blogger).
Promote produk (entry) di merata tempat (Facebook, Twitter etc).
Marketing, marketing, marketing.


Benda negatif menanti anda


Ingat, apa yang anda tulis, semua orang akan membacanya.

Ingat, bila ada orang suka dengan apa yang anda tulis, akan ada orang yang tak sukakannya.

Loves To Hate | Hates to love


Untuk bergelar Blogger, anda perlu berjiwa kental dan bersedia untuk tidak disukai. Aku sendiri susah nak terima bila tidak disukai oleh segelintir blogger. Tapi aku terima dengan hati yang terbuka. Bukan semua orang akan sukakan kita sebab kita sendiri bukan suka dekat semua orang.

Katakanlah dalam satu entry ada 28 komen positif dan 2 komen negatif. Anda tetap perlu layan dan percaya dengan komen negatif tersebut.


Kesabaran tinggi sangat diperlukan


Hari ini ramai yang blogging sebab side income.

Patience | Be yourself and go ahead


Blogging memerlukan masa. Kadang-kadang memerlukan masa yang terlalu lama. Mendapat komen, meningkatkan traffic, lihat hasil dalam Nuffnang, semua ini memerlukan masa untuk naik dan naik.

Aku tahu entry ini mungkin memberikan tekanan kepada beberapa blogger, tapi kadang-kadang tekanan juga memberikan kelebihan.

Jika anda dapat handle semua benda yang aku cakap dekat atas, maka blogging ialah salah satu benda paling seronok dilakukan bila anda online.

Jadi tanya diri anda, bolehkah aku bekerja keras setiap hari? Tanpa real income dalam 6 bulan atau 1 tahun? Blogging secara team support? Blogging tanpa berfikir sebagai blogger? Pertahankan komen negatif pembaca? Mempunyai kesabaran hadapi semua itu?


Jika jawapan anda "YES", maka anda memang bersedia menjadi seorang Blogger!


Kunkun!!





11 comments:

Nur Izzatie Nadia Binti Subri said...

saya rasa YA.
hahahah
sedia nak jd blogger :)

ArifmoraleS said...

skil update gitu trus mung....ha3

Afzainizam said...

♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kami DAtang Ziarah Blog Anda
buat pembaca blog kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫

Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami. Salam sebuah persahabatan salam satu perkenalan dari blog kami... Moga kami mendapat maklum balas dan respont yang baik dari blog anda...

Kami telah undi blog ko dahhhhh......
bernafas dalam ego

eeemmmmm aku baru nak belajar baru aku tahu susah gak nak bergelar blogger ye.... sila tunjuk ajar pada aku yeee

Aini Adam said...

haiyaa..mmg x dpt nk nafi blog bnyk kegunaan..tp sy cuma buat utk suke2 je..sekadar release tension..adehh..kantoi suda

zack said...

salam...

saya atr blogger2 freshie yg tgh menjalani orientasi... tanpa seorang feci :)

nawaitu buat blog mmg utk buat bisnes drpd hobi sendri - mengumpul stem

apih el nino said...

Nur Izzatie Nadia Binti Subri.
Goodluck Blogger!
Ganbatte :)

apih el nino said...

ArifmoraleS.
mu nak aku update ape lagi?
update blog mu tu wei.
miss your nutshell.
"wahiiiii"

apih el nino said...

Afzainizam.
aku bukan pakar nak tunjuk ajar ni.
tapi kalau ada benda yang aku tau, aku share.
support each other :)

apih el nino said...

Aini Adam.
takpe la.
sharing is caring.
ramai yang buat suka-suka tapi last-last serius.

apih el nino said...

zack.
semoga berjaya bro.

FARAH IRINA said...

start to reach ur blog once u promote ur blog in my chatbox...
nice entry...
now i realise that i'm not a blogger...
tujuan fara wat blog semata-mata untuk perkongsian ilmu... =) insyaAllah...
anyway like 2nd point that blogging tidak boleh keseorangan... ^_~ hope to be ur friend...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...