My Dongsaeng. My Oppa. My Noona.

29 January 2013

kian menjauhAda satu pasangan bercinta. Sama padan sama bergaya. Lelaki itu kawan aku dan dia kenalkan aku dengan kekasih dia. Kisah mereka sweet macam gula. Tapi kawan aku kata taklah manis mana. Kisah mereka jadi pertikaian antara dua manusia yang mungkin tak ada kerja sebab dah solo untuk sekian lama.


Rambut lelaki itu highlight sikit dekat depan. Ada gelang besi di tangan kanan. Oh dia juga merokok dan panas baran. Tapi dia baik sebab tak pernah lupa kawan. Perempuan itu tak kurang hebatnya. Tinggi macam model dan rambut panjang paras bahu berkilat macam iklan shampoo di layar kaca. Handbag dan high heels dia selalu sepadan warna. Cuma buah dada dia tak besar mana aku rasa. Maksud aku rasa dengan mata, bukan dengan jari-jari yang ada.


Tapi hari ini rambut lelaki itu dah hitam kembali. Tiada lagi gelang besi, cuma jam tangan di tangan kiri. Bilangan rokok juga sudah berkurangan dan panas baran sudah tidak ketara macam sebelum ini. Kekasihnya juga berubah sama sekali. Rambut panjang ditutup dengan tudung fesyen terkini. Yang tak berubah ialah cara dia padankan warna tudung di kepala dengan handbag dan high heels di kaki. Err dan buah dada dia juga belum berubah saiz lagi.


Aku rasa itu sweet sebab mereka berubah untuk memastikan pasangan mereka gembira. Tak adil kalau yang berubah cuma sebelah pihak saja. Dan yang penting mereka berubah ke arah yang lebih baik dan sempurna. Berhenti dari tabiat yang sudah sebati dengan jiwa untuk sekian lama amat susah dan bila ada orang boleh buat sebegitu rupa, itulah yang paling sweet aku rasa.


Ini cuma apa aku rasa. Kawan aku rasa sebaliknya. Tak tahulah orang lain macam mana.


ps : Bro, pinjam kisah lu buat entry. Jangan terasa hati. Harap dapat KFC free lagi ;)


 

8 comments:

Haniey Chiey said...

Alahai , sweet nyaaa . Hidayah Allah . Dia berubah :)

Aku Penghibur said...

bagusnye berubah ke arah kebaikan :)

nadhirah. said...

nice one :)

Razil Tahir said...

bukan main berima entri awak nie.. huhuhuhu

ieka farhana said...

Alhamdulillah :) ini baru sweet

afzalsukasuki said...

kenapa dorang boleh sama2 berubah ye?

kadang2 bila umur semakin meningkat ni,masing2 dah semakin mampu untuk berfikir di luar kotak :)

baguslah bagi mereka yang mampu berfikir dengan cara itu kan? :)

Ayie Abas said...

pasangan yg beruntung...bukan mudah sesorg nk melakukan perubahan melain kan dgn tekat yg kuat... :)

Azwa Ghazali said...

change.

simple word with a great meaning.

nice one, tuan tanah!

=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...