My Dongsaeng. My Oppa. My Noona.

22 November 2012

harapan menjadi layu



"Harapan... Harapan menjadi layu... Inginku bahagia bersama..."

Pukul empat pagi handphone aku berkumandang lagu Harapan. Ada panggilan dari seorang kawan perempuan. Aku di persimpangan. Kalau angkat kena layan. Kalau tak angkat rasa bersalah pula sebab manalah tahu dia perlukan bantuan. Dekat TV depan aku pasukan bola sepak kegemaran aku tengah berlawan. Real Madrid menjaringkan gol awal yang memberi aku sedikit kelegaan.


Hampir sepuluh saat aku bergaduh dengan perasaan, aku jawab panggilan. Lepas aku angkat terus aku dengar esakan. Dia cakap Hello pun tersekat dan perlahan. Lepas aku tanya ada apa dia terus meraung macam kena rasuk syaitan. Dengan aku-aku sekali ketakutan. Aku cuba tenangkan keadaan. Aku suruh dia kosongkan fikiran. Aku suruh dia tarik nafas dalam-dalam kemudian ceritakan.


Dia diam seketika. Kemudian dia tarik nafas sedalam-dalamnya. Kedengaran bunyi hingus disedut kemudian tersepit sebab berlaga di dalam rongga.


 
Dia kata dia baru putus cinta. Boyfriend dia tinggal dia. Terkejut aku dibuatnya.
Kenapa? Aku tanya.


Dia mula bercerita. Dia kata boyfriend dia ajak beromen bila mereka dating lusa. Boyfriend dia siap bagitahu dia dah cari tempat selamat tanpa gangguan jabatan agama. Tapi dia tolak serta merta sebab dia tak suka. Bagi dia, kena kahwin dulu kalau nak itu semua. Boyfriend dia pun naik angin marah-marah tak tentu hala. Terus boyfriend dia ceraikan dia. Katanya awek dia kolot dan tak remaja. Sekali lagi dia menitiskan air mata.


Aku terus menghembus semangat saat tangisannya semakin kuat. 

Real Madrid dan aku sama-sama bertahan memerah keringat.


Tolong dengar sini wahai gadis-gadis di luar sana. Jika seorang lelaki tinggalkan anda hanya sebab anda tolak nak buat seks dengan dia, anda langsung tak rugi apa-apa. Memang lelaki begitu tak layak untuk sesiapa. Hanya lelaki bodoh yang akan paksa kekasih dia buat perkara yang kekasih dia tak selesa. Sesungguhnya cinta yang sempurna terjadi bila ada komitmen dan rasa hormat antara dua manusia yang kemudiannya direnjis rasa sayang dan percaya.


Untuk lelaki yang sedang membaca, tolong hormat kekasih anda juga. Bagi dia masa sampai dia bersedia. Hormat dan banggalah dengan keputusan dia. Buktikan pada dia yang dia satu dalam sejuta. Buktikan pada dia yang dia benar-benar istimewa. Buktikan pada dia kalau anda terpaksa menunggu dia selama mana pun anda rela. Wanita dicipta untuk lelaki jaga seperti Adam menjaga Hawa. Pertahankan dia, bukan jahanamkan dia.


ps : Bercerita dengan air mata lebih mudah dirasa berbanding dengan kata-kata ;)


8 comments:

Neo89 said...

Noted. :)

drheartymza said...

strongly agree with this entry :)

Nurmujahidah Ismail said...

dasar bf gile!!

AzyAdnan said...

lelaki ini dikuasai nafsu semata. gila!

Ladfe Amir said...

jika sayang, ajaklah pakemake berkahin secara sah. melayani bahtera rumahtangga. tu baru betul2 cinta sejati

Dianaa said...

eeeeee, teruknya lelaki tu! yang perempuan tu tak patut nangis utk lelaki yg macam tu

ketikketok said...

tercapaikah impian anda? kini idaman anda bukan lagi impian
hanya di MARDI Station CH

Azira_89 said...

yes it is true..just leave a man who act n think like dat..he totally does not deserve u..proud if a girl could make it.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...