My Dongsaeng. My Oppa. My Noona.

08 August 2011

tinggi-tinggi sebuah tembok hati





Kunkun!!


Seronok rasanya menjadi orang yang suka melihat orang mundar-mandir. Melihat pasangan yang bercinta di kolej mengundang senyuman di bibir. Dapat disaksikan pasangan ini bersama-sama menunggu azan Maghrib bila waktu berbuka puasa semakin hampir. Sekurang-kurangnya rindu pada keluarga terubat dengan seseorang yang boleh membantu bila dalam keadaan getir. Sekurang-kurangnya ada seseorang yang boleh mendorong bila ada masalah yang hadir. Itu takdir. Takdir pula terlalu rumit untuk difikir.


Ada orang bertanya, aku bila lagi.
Nanti nanti nanti. Itu saja jawapan yang mampu diberi.


Memang. Memang aku bosan hidup sendirian. Walaupun ada orang cakap, kita takkan bosan bila ada kawan-kawan. Tapi bila seorang demi seorang kawan-kawan itu berpasangan, kita juga yang rasa ketinggalan. Apa yang mampu sekarang cuma berserah pada Tuhan. Jodoh, ajal dan pertemuan bukan kita yang tentukan. Yang pasti sentiasa percaya pada kemungkinan.


Semakin hari semakin tinggi tembok yang terbina di sekeliling hati. Semakin tinggi tembok bermakna semakin kuat kesan hentaman bila terjatuh nanti. Tapi jatuh sekali lebih baik daripada terjatuh dan terjatuh lagi.
Jatuh sekali, bangkit dua kali.


Ada juga orang bertanya, tidakkah berasa malu berstatus single lama-lama. Soalan yang mengundang tawa.


Single bukan status semata-mata. Kita tak dapat halang orang berfikir bahawa orang single ini tiada insan istimewa. Tapi dari sudut orang yang merasa, orang single adalah orang yang mampu melayari hidup dan menggembirakan dirinya sendiri tanpa bergantung harap pada sesiapa.
Ini apa yang aku kata.



Orang kekurangan memang pandai mencari alasan. Orang kekurangan memang mahu menutup kelemahan. Mesti akan ada kata-kata nista sedemikian. Mungkin nanti bila kau sendirian, bila nanti hubungan kau putus di tengah jalan, bila kau rasa serik dipermainkan, bila tiada lagi perempuan untuk kau jadikan permainan, kau akan faham apa aku cuba sampaikan.


Hargai apa yang ada sekarang.
Kita tak tahu apa akan jadi pada masa akan datang.


ps : Hati ini disimpan untuk seseorang yang memang layak memiliki ;)


Kunkun!!




11 comments:

Ardini Humaira said...

syukur dengan segalanya kan :)

nuruhuda_329 said...

"SINGLE isn't a status..It's a word that describes a person who's strong
enough to enjoy life without depending on others"

una said...

but somehow.. in the middle of nowhere, you might wonder, when is that particular person will knock your heart right? ~~lalala~~ nice en3!

selembut salju said...

cinta itu ada di mana mana
mungkin cinta itu hampir dengan anda..
moga cinta yang bakal hadir itu merupakan pelangi pelangi indah di dalam hidup kamOo..
kunkun apih el nino..
lama xguna ayat kunkun tuh..huhu

.pemikir sejati. said...

yup!hargai ape yg kite ade skg!

CiK JaCOb'S said...

sayangi dahulu keluarga,
sebelum berkeluarga...=)

wannurfazrini said...

suke p/s tu :)

kelly_daa said...

rasanya x perlu malu untuk jadi single lama2... but perlu malu jika bertukar-tukar pasangan... hmmm i hope, a good gurl akan dapat hati tu...

mar ismail said...

Hati ini disimpan untuk seseorang yang memang layak memiliki ;)


suka ayat ni.. :)
kadang2 ade patner pun belom tentu kita bahagia.. takdir seseorang berbeza. :)

cahaya mata said...

ermm cinta itu subjektif..mungkin happy mungkin juga sakit hati...jadi berhati2 agar tidak dilukai.. biar diperli asal bahagia menanti...

SEKADAR NOTA said...

saya suka ini.

"hati ini disimpan untuk seseorang yang memang layak memiliki" .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...