My Dongsaeng. My Oppa. My Noona.

01 August 2011

ramadhan yang memberi kekuatan


Kunkun!!


Dari petang kepala berfikir idea untuk ditulis di belog hitam bertuah ini. Mahu menulis perkembangan puasa pertama ini, pasti orang membaca juga tahu bagaimana rasa menahan nafsu sepanjang hari. Mahu bercerita menu masakan berbuka tadi, bimbang timbul riak bila dimuatnaik gambar juadah pelbagai resepi. Bimbang juga melukai beberapa hati insan yang berbuka tanpa keluarga di sisi.


Dugaan pertama berpuasa hadir di petang satu Ramadhan. Kereta yang menjadi kaki ditimpa kerosakan. Kerosakan lama yang berulang-ulang. Alhamdulillah, di bawah terik matahari masih diberi sedikit kesabaran. Mujurlah kerosakan itu tidak melarat dan Nino masih berupaya berjalan-jalan. Nino, itulah nama kekasih hati tersayang. Nino itulah kereta yang bakal berusia 10 tahun pada tahun depan.


Sebesar mana ujian yang ada, puasa harus dijaga. Jangan kerana mulut, puasa binasa. Jangan kerana nafsu buta, puasa sia-sia. Kerana sekuat-kuat manusia adalah yang mampu menahan nafsunya bila berpuasa. Selamat berpuasa kepada seluruh umat Islam yang membaca. Semoga Ramadhan kali ini lebih bermakna untuk kita semua.ps : Esok bermula perjuangan segulung ijazah seorang budak lelaki mentah ;)


Kunkun!!


9 comments:

Monster Siti said...

selamat semuanyaaa :D

Amna.Qadeeja said...

salam ramdahan apih ;)

halimahaly said...

good luck!

Anonymous said...

salam ramadhan...

gud luck en. Apih :)

Anonymous said...

salam ramadhan...

gud luck en. Apih :)

Anonymous said...

salam ramadhan...

gud luck en. Apih :)

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

esok awak mula masuk degree? bukan bulan 9 ke?

Najah SHakiLa said...

selamat berpuasa apih..dan semua..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...